Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На площі Галицькій під дорогою знайшли млин який можна повністю відтворити

Дослідження дерев’яної конструкції, яку знайшли на площі Галицькій, дозволять археологам та архітекторам відтворити технологічний процес діяльності, за яким вона працювала. Дерев’яна конструкція збереглася досконало. Про це у коментарі „Гал-info” сьогодні, першого жовтня, повідомив архітектор Юрій Волощак.
„Бруківку, яку вже, на жаль, замостили та забетонували, датують 1870-ми роками. Але вона схожа на ту, яка була при ремонті площі Ринок, і на такій же висоті. Тому, можливо, що бруківка на площі Галицькій могла бути вимощена у ХVІ столітті”, – розповів Юрій Волощак.
За його словами, дерев’яна конструкція, що поряд з дорогою, ймовірно, була торгово-будівничою забудовою. Перед містом вздовж потоку Аршир, який у місці, де зараз стоїть пам’ятник Адамові Міцкевичу, впадав у Полтву, були млини та грамарні. „Переважно млин стоїть біля основного русла. На підтвердження цієї версії слід би було ще тиждень провести дослідження конструкцій. Дерев’яні конструкції збереглися досконало. Можна відтворити технологію роботи цього млина. Опори млина соснові, а загати для води – дубові. Це безперечно дуже цінна знахідка, яку необхідно дослідити. Зараз археологам ще копають мул потоку, необхідно дійти до дна. Там будуть і кераміка і інші побутові знахідки ХVІІІ століття. Вже знайшли цікаву пательню, яку датують ХVІІІ століттям. Я вважаю, що ремонтні роботи необхідно припинити. Поки археологи не закінчать дослідження знахідок на площі Галицькій”, – розповів Юрій Волощак.
  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ