Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На площі Ринок знайшли невідому готичну споруду та бруківку XVII-XVIII сторіч

Під час археологічних робіт, які зараз тривають на площі Ринок, було знайдено залишки готичної споруди XV-XVI сторіч, яку не позначено на жодній історичній карті чи схемі, – розповів сьогодні, 17 квітня, під час засідання «круглого столу» в Асоціації розвитку туризму археолог Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича Юрій Лукомський. За його словами, це досить цікава знахідка. Споруду, залишки якої відшукали археологи, викладено готичною цеглою, розмір споруди – 2,1х2,87 м, а побудовано її, імовірно, було ще до 1527 року, тобто до великої пожежі у Львові.
Окрім цього, на площі Ринок відшукали й багато інших археологічних знахідок. Це, зокрема, монети, оригінальні скляні та шкіряні речі, готичне взуття, бруківка XVII-XVIII сторіч, а також близько 40 кістяків, які віддадуть на антропологічні дослідження. Також археологи визначили межі середньовічного цвинтаря та кафедрального подвір’я. «Знахідок буде багато і говорити, яка з них найцікавіша, є неправильно, бо фактично кожна може стати музейним експонатом. Зараз ми намагаємося дослідити передпоріжжя, або як його ще називають, підсіння, кам’яниць площі Ринок», – зазначив Юрій Лукомський.
За його словами, чимало знахідок можна було б законсервувати та експонувати на площі Ринок як зразки певних культурних шарів, проте в Україні цього не вміють професійно робити: «Це дуже складна робота, тим паче, що на площі Ринок є зразки різних культурних шарів і їх можна було б експонувати паралельно, але вони накладаються один на одного», – сказав Юрій Лукомський.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ