Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На погашення відсотків по кредитах, що населення братиме для запровадження енергозберігаючих заходів, передбачено 3 млн грн

Цього року у бюджеті області передбачено 3 млн грн на погашення відсотків по кредитах, яке населення візьме для запровадження енергозберігаючих заходів. Зокрема, ці кошти закладені на виконання заходів обласної програми енергозбереження з метою стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів серед населення області.
 Згідно з розробленим механізмом передбачено відшкодування 15% річних за кредитами, наданими кредитно-фінансовими установами, на реалізацію енергоощадних заходів – утеплення стін будинків, підлоги, встановлення рекуператорів тепла, заміна вікон, вхідних дверей, встановлення ІСО та ін. Зокрема, на конкурсних засадах було вибрано 9 кредитно-фінансових установ, в яких, оформивши пакет документів, фізична особа автоматично отримує відшкодування відсотків кредиту. Потрібно власного капіталу 20% від загальної суми, а 80% – надає банк. Після того, як банк подає списки осіб, які отримали кредити на ці цілі, з обласного бюджету відшкодовується 15% річних.
Серед банків, які співпрацюють за такою схемою, – ВАТ „Електронбанк”, АТ „ВАТ АКБ Львів”, ЛРУ АКБ „Надра”, АКБ „Форум”, ВАТ „Ощадбанк”, АКБ „Трансбанк”, КС „Анісія”, КС „Вигода”, КС „Самопоміч”.
Проте, за словами начальника управління промисловостi та розвитку iнфраструктури Миколи Савки, за такою схемою може діяти будь-який банк.
Як зазначив перший заступник голови ЛОДА Валерій П’ятак, „минулого року було виділено 1 млн 800 тис грн на впровадження енергозберігаючих технологій в об’єкти бюджетної та комунальної сфери. Було здійснено низку заходів для їх покращення, проте цього року основну увагу звернено на населення, оскільки збільшилося споживання газу населенням. Серед причин збільшення споживання – газифікація населених пунктів, а також основна причина – фінансова неспроможність основної маси громадян впровадити енергозберігаючі заходи. Тому було прийнято рішення передбачити ці 3 млн грн на погашення відсотків по таких кредитах”.
Лише за листопад-грудень 2006 року населення області отримало кредитів за цією програмою на заходи з енергозбереження на суму 319,6 тис. грн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ