Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На Польщу чекає нова хвиля міграції, - Financial Times

Економічне зростання, яке за часів фінансової кризи в Європі допомогло Польщі скоротити кількість емігрантів, почало слабшати, що загрожує новою хвилею виїздів за кордон. Про це пише Financial Times.

«Щоб втекти від політичних і економічних негараздів поляки вже давно виїжджають за кордон. З часів приєднання до ЄС у 2004 році країну покинули 2,1 млн громадян. Економічний бум Польщі зупинив хвилю міграції, але тепер на неї почала впливати криза її головного експортного ринку - єврозони та скорочення внутрішнього попиту.

Безробіття складає 13,3%, а у 2013 році відповідно до прогнозів воно досягне 14%.

У 2011 році країну покинули на 60 тис більше людей, ніж повернулись назад, що позначило перше зростання сальдо з 2007 року. Зважаючи на прогнози млявого економічного зростання на 1,6% у 2013 році, потік мігрантів ймовірно збільшиться. Демограф з варшавського університету Лазарського Кристина Ігліка прогнозує, що за наступні п’ять років з країни виїдуть від 500 до 800 тис поляків.

«Ситуація на ринку праці в Польщі погіршується, і поляки завжди вважали еміграцію способом покращення своєї долі», - зазначаж експерт», - йдеться в статті.

«Найбільше притягують мігрантів Британія, Німеччина, Нідерланди та Норвегія. Незважаючи на економічні проблеми в багатьох європейських країнах, поляки все ще воліють виїхати, оскільки навіть найнижча заробітна плата в Західній Європі є набагато більшою за польську. За даними національного банку Польщі, у середньому польський мігрант заробляє трохи більше €2 тис на місяць в Західній Європі, тоді як в Польщі він заробляв би в чотири рази менше», - пише видання.

Тиждень

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ