Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Прикарпатті дозволили розчищати русла річок з метою запобігання паводкам

У п'ятницю, 9 липня, Івано-Франківська обласна рада під час сесії затвердила «Про порядок проведення заходів з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з шкідливою дією вод».
фото ілюстративне

Про це повідомляє Бліц-інфо.

Як відзначив керівник Дністровського БУВРУ Роман Михайлюк, затвердження Порядку вже давно на часі. Адже за останні роки на руслоочисні роботи не було профінансовано жодної гривні. Відтак, очищення річищ не проводилося, утворилися заплавні острови, які змінюють рух течії, знижують пропускну здатність русла та руйнують гідроспоруди, рвуть береги.

Натомість депутати цікавилися, хто входитиме у комісію, яка визначатиме, де треба проводити руслоочисні роботи та як вберегтися, аби гравій та пісок з річок не вивозили сотнями машин під приводом загрози паводку.

За словами Михайлюка, до складу комісії будуть входити 5 осіб – представники БУРВу, обласної ради, ОДА, надзвичайників та рибників.

Натомість голова Івано-Франківської облради Олександр Сич поцікавився, чи у новому порядку врахували ризики попереднього Порядку, через яку до облради зверталася прокуратура. Михайлюк запевнив, що все враховано.

Депутат Роман Ткач зауважив, що ця програма має багато корупційних ризиків, бо не виконуватиметься за рахунок бюджетних коштів.

«Приходить комісія, визначає, що русло треба розчистити. І приходить приватна фірма, починає чистити і вивозити гравій, пісок. І заробляє на цьому мільйони. 3-4 машини на дорогу в селі, а 60 –продають. А якщо в селі є 2-3 потічка, які по кілька разів міняють русло, то треба це робити? Програму треба приймати, але мають бути якісь запобіжники. І покажіть на вразливі місця, аби ми розуміли за що ми голосуємо. Аби завтра не прийшов прокурор і не сказав, що ми плодимо корупцію», - звернувся Роман Ткач.

Водночас Олександр Левицький каже, що попередній Порядок депутати зупинили, бо ті, хто мав контролювати процес та здійснювати технічний нагляд, не виконували своїх обов’язків.

«Загроз стане більше, але й відповідальності стане більше. Але подивіться, на кожному стовпі висить реклама про продаж гравію, піску, шутру. І хто з них має документи? Та одиниці, або й ніхто. Переконаний, що треба приймати цей Порядок, але має бути контроль», - зауважив Левицький.

Заступник голови облради Василь Гладій зауважив, що прийняття порядку від обласної ради давно вимагають голови громад, аби вберегти громади від підтоплень та врегулювати процес руслоочисних робіт та отримати від того економічний зиск. Адже від видобутку громади отримають 10%.

Олександр Сич зауважив, що екологічній комісії потрібно вже говорити про створення екопатрулів ще до того, як почне працювати цей Порядок, аби запобігти можливим корупційним ризикам. Також представник екологічної комісії має увійти до комісії, яка визначатиме, де потрібно провести руслоочисні роботи. 

«Насправді, було б найкраще, аби Дністровське БУВР залучало на це кошти з держбюджету і без будь-яких корупційних ризиків чистили ці острівці на річках. Але 5 років за це питаємо і кажуть, що нема грошей, бо війна, бо коронавірус. Тому мусимо приймати ось так», - зауважив Олександр Сич.

У підсумку, після обговорення Івано-Франківська обласна рада таки дозволила проводити руслоочисні роботи на річках та потічках. 60 депутатів - "За".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ