Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

На Прикарпатті зареєстровано майже півтори тисячі археологічних пам’яток

В Івано-Франківській області зареєстровано 1 490 пам’яток археології, проте більшість земель області ще не досліджені щодо археологічної спадщини.
Археологічні дослідження на площі Галицькій у Львові. Фото Гал-інфо Олена Ляхович

Про це інформує Суспільне.

Зокрема, керівник Прикарпатської археологічної експедиції при охоронній археологічній службі України Інституту Археології НАНУ, директор "Музею мистецтв Прикарпаття" Василь Романець зазначає:

"Більшість із цих 1490 пам’яток не мають паспорта, не мають встановлених меж цих пам’яток в натурі, тобто в полі, не зроблені їхні охоронні зони. А на кожну пам’ятку, згідно із законодавством, повинен бути паспорт з розмежувальними знаками. В охоронній зоні вже регулюється використання цієї землі, там не все можна робити. А на самій пам’ятці ще більше обмежень є. А на сьогодні таких прив’язок до кадастрових планів у нас в області немає".

Як зазначає археолог, паспортизацією повинні займатися територіальні громади. Кожна новоутворена ТГ, маючи перелік пам’яток, до якого є вільний доступ, повинна скласти угоду, щоб приїхали науковці, і встановити на місці межі цих пам’яток. Якщо ж цього не зробити, і внаслідок бездіяльності пам’ятка буде зруйнована, може настати кримінальна відповідальність. Така ж кримінальна відповідальність може настати, якщо пам’ятку розкопають "чорні" археологи. За словами Романця, упіймати таких копачів важко. Однак, це питання уже обговорюють на державному рівні.

"У Міністерстві культури та інформаційної політики вже утворена інспекція охорони культурної спадщини. Це вперше за часи незалежності утворили інспекцію, яка відстежуватиме порушення у сфері охорони культурної спадщини. Як це агентство буде поширювати свою дію на місцях, ще побачимо, адже воно щойно утворилося. Але те, що вже є така структура, має вагоме значення", — зазначає директор Музею мистецтв Прикарпаття.

За словами Василя Романця, сьогодні ще багато земель Прикарпаття залишаються недослідженими щодо археологічної спадщини. Гальмує процес активних досліджень відсутність нині відповідної державної програми, за часів якої раніше археологічні пошукові експедиції проводилися щоліта. Сьогодні ж пам’ятки археології, зазвичай, виявляють під час зведення нових будівель в історично-населених місцях або під час земляних робіт у полі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ