Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Рівненщині біля села Гурби відзначили 65-річчя найзапеклішого бою УПА з військами НКВС

Учора, 21 квітня, у Здолбунівському районі на Рівненщині, неподалік колишнього села Гурби, урочисто відзначили 65-річчя найбільшої в історії Української повстанської армії битви з військами НКВС. Про це повідомило радіо «Свобода».

21 квітня на місце, яке було епіцентром кількаденних боїв у квітні 1944 року, приїхали представники місцевої виконавчої влади, народні депутати Верховної Ради та місцевих рад, представники громадськості, ветерани УПА, жителі навколишніх населених пунктів.

На місці захоронення останків загиблих повстанців, неподалік майбутнього Пантеону УПА, відбулися Літургія та панахида, яку відслужив митрополит Рівненський та Острозький УПЦ Київського патріархату Євсевій.

На мітингу виступили, зокрема, голова облдержадміністрації Віктор Матчук, перший заступник голови облради Валентин Королюк, народний депутат України, голова Української народної партії Юрій Костенко, голова обласної організації УНП, екс-губернатор Василь Червоній, ветеран УПА Василь Ковальчук.

Найбільший бій в історії УПА розпочався наприкінці квітня 1944 року, на третій день Великодня, на кордоні нинішніх Рівненської та Тернопільської областей, поблизу села Гурби.

Тоді майже 5-тисячне угруповання УПА, до якого входили підрозділи південної військової округи «Богун» УПА-Північ та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь, виявилися оточеними 35-тисячним контингентом військ НКВС, на озброєнні яких були танки, авіація, артилерія та бронепоїзд.

Майже половина повстанців вирвалася з оточення і продовжила рейд на Полісся.

Решта повстанців загинули під час боїв.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ