Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Різдво голоси книжок звучатимуть для української малечі

В Україні стартував проект "Слухати серцем," покликаний допомогти діткам з порушеннями зору у спілкуванні з українськими дитячими письменниками та їх творами.

Йдеться про аудіо-книги, що озвучуватимуться голосами відомих акторів, музикантів, теле- та радіо ведучими, які володіють академічною (літературною) українською вимовою. Ідея народилася ще влітку та стала реальною для впровадження завдяки підтримці Українського культурного фонду.

Проект триватиме 3 місяці та передбачає створення 11 аудіокнижок, які сприятимуть соціалізації дітей, за творами сучасних письменників. За задумом керівника проекту "Слухати серцем" дитячої письменниці та психолога Мар'яни Гончарової-Горянської створення невеликої бібліотеки аудіокнижок для дітей дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку - вихованців шкіл-інтернатів для сліпих і слабозорих дітей в Україні -сприятиме гармонічному розвитку дітей - цільової аудиторії проекту, успішному навчанню та соціалізації, знайомству з новинками української літератури. Тому твори для озвучування ми підбирали дуже зважено. По-перше, ми хотіли познайомити дітей з відомими авторами та популярними серіями. Так, серед книжок – твори Сергія Лоскота, Юліти Ран, Єви Сольської, Геннадія Меламеда. По-друге, вони мають бути цікавими та корисними для слухачів, сприяти соціалізації. Тому серед безлічи книжок ми обрали ті, що мають динамічні сюжети, написані з юмором й торкаються важливих дитячих тем: дружба та жадібність, слухняність та розуміння батьків, вміння всупереч перепонам досягати мети.

Паперові версії цих книжок, незабаром, вийдуть друком у видавництві «Ранок», яке в рамках партнерської співпраці передало літературні надбання для озвучування. Аудіо-книжки призначатимуться дітям дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку. Усі вони будуть розміщено у вільному доступі: на сайті видавництва «Ранок» та в онлайн бібліотеці для людей із вадами зору «Лихтар».

Крім того, для вихованців 12 шкіл-інтернатів для сліпих та слабозорих дітей з різних міст України ми сформуємо аудіобібліотеки «Голоси книжок», в які увійдуть наші аудіокнижки. Аудіобібліотеки, записані на електронні носії (CDrom), разом із зчитувальними пристроями будуть відправлені за адресами шкіл-інтернатів.

Творці проекту сподіваються, що можливість прослуховувавати якісні аудіокнижки полегшить життя як дітям із тотальною втратою зору, так і частково незрячим, а також залучить широке коло дітей до аудіочитання. Крім того, кожний малюк, який виховується в спеціалізованих школах-інтернатах, отримає власний диск з аудіокнижками, відповідно до своєї вікової групи разом з вітальними листівками від нашої команди. Сподіваємось, ми встигнемо здійснити відправлення до православного Різдва і саме тому, намагаємося знайти "солодкого партнера", який погодиться долучитися до благодійної місії та передати дітям смаколики під ялинку.

Розвиток проекту передбачає декілька етапів: особисті CDrom, що отримають діти у подарунок у період Новорічних свят, CDrom зі зчитувальним пристроєм (аудіоплеєр) для бібліотек в інтернаті, поширення аудіокниг на спеціалізованих ресурсах (онлайн бібліотеки) та розміщення книжок на сайті видавництва у вільному доступі (за посиланням). Крім того, паперові версії, що вийдуть у видавництві "Ранок", будуть мати QR-код, за яким усі бажаючі зможуть прослуховувати ці книжки.

Зважаючи на важливість інклюзивних проектів для дітей з особливими потребами, ми прагнемо масштабувати ініціативу в країні. Аналізуючи ринок аудіо-книг ми зіштовхнулися з такою проблемою: для дітей аудіо-книги представлені лише класичною літературою, казками та підручниками. Саме тому ми намагаємося розповісти про задумане широкій аудиторії, зокрема аудиторії потенційних партнерів, благодійників, поширюватимемо відомості про "Голоси книжок" та інформацію про безкоштовний доступ до аудіо-книжок сучасних українських дитячих письменників, завдяки підтримки дружніх ресурсів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ