Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Різдвяні та Новорічні свята у Львові може зупинитися більшість ліфтів?

Начальник територіального управляння Державного Комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляду) по Львівській області Віктор Шайтан звернувся із листом до мера Львова Андрія Садового із занепокоєнням щодо стану ліфтів міста, котрі загрожують життю львів’ян, повідомила прес-служба відомства.

Зокрема, В.Шайтан зазначив, що питання експлуатації ліфтів, що відпрацювали встановлений термін, на сьогоднішній день не знято з порядку денного, і затягування його вирішення з кожним днем усугубляє ймовірність негативних наслідків. Саме тому теруправління, в обов’язки якого входить нагляд за безпечною експлуатацією, в тому числі і ліфтів, не має права стояти осторонь цієї гострої проблеми.

Незважаючи на численні звернення до міської влади листами (№ 4–01–15/103 від 27.01.2009р.; № 1–4–01/522 від 23.03.2009р.; № 1–4–01/2170 від 23.10.2009р. та ін.) відповіді від міськвиконкому теруправління не отримало.

Протокольні рішення нарад, які проводились зі вказаного питання за ініціативою теруправління в департаменті житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради на протязі 2008-2009 років не виконані до сьогоднішнього дня.

Сьогодні у Львові експлуатується 2096 пасажирських ліфтів, що належить територіальній громаді. Майже половина з них відпрацювала 25 і більше років, і з кожним роком кількість таких ліфтів зростає. Через 10-15 років більше як 90 % ліфтів відпрацюють встановлений термін експлуатації.

Програма технічної експертизи, модернізації, ремонту, заміни та диспетчеризації ліфтів у житлових будинках, що є у власності територіальної громади м. Львова, на 2009 рік виконана всього на 8,2%.

Незадовільним є і стан диспетчеризації ліфтів. Диспетчерські системи - за визначеного строку експлуатації 10 років - працюють по 25-30 років. Їхнє обладнання морально застаріле, зношене майже на 100%, часто виходить з ладу. Кількість ліфтів, що не забезпечені диспетчерським зв’язком, щорічно збільшується.

Такий стан ліфтового господарства викликає законну стурбованість у керівництва теруправління за життя і здоров’я мешканців м. Львова. Виходячи з цього, теруправління буде реагувати на ситуацію адекватно. Тому що в такому вкрай незадовільному стані ліфти в житлових будинках експлуатуватись не можуть.

Зупинення експлуатації ліфтів, які відпрацювали встановлений термін і не пройшли обстеження, може викликати загострення соціальної напруженості серед мешканців м. Львова, які користуються послугами цих ліфтів. А тому теруправління знімає з себе відповідальність за гостру ситуацію, яка може виникнути в подальшому, зазначив у листі начальник територіального управління Держгірпромнагляду по Львівській області Шайтан В.А..

Як зазначають спеціалісти Держгірпромнагляду Львівщини, зупинка ліфтів може відбутися вже ближчим часом, що створить незручності для львів’ян напередодні Різдвяних і Новорічних свят.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ