Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

На Росії заявили, що більше не можуть терпіти розширення НАТО на схід - CNN

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія розпочала військове нарощування уздовж українського кордону, оскільки більше не може "терпіти" розширення НАТО на схід і "поступове вторгнення" в Україну.

Як передає Укрінформ, про це заявив Пєсков у програмі "Fareed Zakaria GPS" американського телеканалу CNN.

"Ми спостерігаємо поступове вторгнення НАТО на територію України зі своєю інфраструктурою, своїми інструкторами, поставками оборонного та наступального озброєння, навчання українських військових тощо", - заявив Пєсков, додавши, що Росія "більше не може це терпіти".

Він зазначив, що це було головною причиною, з якої президент РФ Володимир Путін сказав: "Хлопці, для нас це реальна загроза". "І це реальна загроза стабільності та безпеці в Європі та європейській архітектурі безпеки", - сказав Пєсков.

За словами Пєскова, РФ буде готова вжити контрзаходів. І саме тому залишатиме свої війська поблизу кордону з Україною "через напругу в регіоні та дуже недружню атмосферу, створену різними навчаннями НАТО, винищувачами та шпигунськими літаками НАТО, просуванням інфраструктури НАТО до кордонів країни".

Водночас речник Путіна заявив, що про воєнні дії не йдеться і "воєнними діями ніхто нікому не погрожує".

Як повідомляв Укрінформ, раніше речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Москва може вдатися до військової провокації, щоб виправдати повномасштабне військове вторгнення на територію України.

Москва висунула вимогу Північноатлантичному альянсу, зокрема, щодо позбавлення України та Грузії перспектив членства в НАТО, офіційно оголошених у 2008 році під час Бухарестського саміту. Натомість після проведення останніх переговорів з росіянами цього тижня генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не відмовлятиметься від своєї політики відкритих дверей для інших держав.

Минулого тижня в Європі відбулися численні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що виникла внаслідок концентрації російських військ поблизу кордонів України та на її тимчасово окупованих територіях. Однак переговори західних країн з Росією завершилися очікувано без зрушень.

22 грудня секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявив, що біля кордонів України на відстані 200 км перебувають 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ