Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На станцію "Академік Вернадський" коштів має вистачити - НАНЦ

Ситуація з фінансуванням експедиції на українську антарктичну станцію "Академік Вернадський" вже не така критична, повідомили в Національному антарктичному науковому центрі (НАНЦ).

"Напруга щодо фінансування роботи станції потроху спадає", - розповіли ВВС Україна у НАНЦ.

Як зазначили у Центрі, коштів, передбачених в ухваленому бюджеті на 2015 рік, має вистачити на те, щоб зафрахтувати судно льодового класу, забрати з Антарктики діючу експедицію та доставити туди наступну, двадцяту, українську антарктичну експедицію з запасами.

Відправлятимуться українські полярники наприкінці березня.

Водночас, коштів на масштабну наукову діяльність все одно не вистачатиме, додають у НАНЦ.

Раніше ВВС Україна повідомляли про те, що НАНЦ може не вистачити коштів на фінансування повернення дев'ятнадцятої експедиції зі станції "Академік Вернадський".

У Державній цільовій науково-технічній програмі проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки на роботу експедиції у 2015 році передбачалося 26,9 млн грн.

У НАНЦ прогнозували, що внаслідок зниження курсу гривні цих коштів буде не достатньо на фрахтування судна та супровідні витрати щодо організації експедиції.

Пізніше уряд своєю постановою вніс зміни до Програми, якими збільшив річне фінансування станції до 37,3 млн грн. Відповідно загальне фінансування Програми до 2020 року зросло на понад 10 млн грн - з 276,3 млн грн до 286,8 млн грн.

Водночас, у додатках до бюджету на 2015 рік, які були опубліковані у понеділок, 12 січня, на статтю "Дослідження на антарктичній станції "Академік Вернадський" передбачено лише 33,2 млн грн.

Кабінет Міністрів планує внести зміни до державного кошторису до 15 лютого 2015 року.

Станцію "Академік Вернадський" заснувала британська експедиція у 1930-х роках на острові Галіндез біля берегів Антарктичного півострову (тоді вона мала назву "Фарадей").

У 1996 році Британія передала станцію Україні.

За майже 19 років досліджень українські вчені провели там багато досліджень у сфері кліматології, геології, біології, вивчення магнітного поля землі тощо.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ