Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На території колишнього концтабору Майданек українці і поляки провели спільну молитву за поєднання між народами

На території колишнього концтабору Майданек поблизу Любліна (республіка Польща)  22 вересня 2006 року представники українського та польського  духовенства провели спільну молитву-прощу   за поєднання між народами. Урочиста літургія відбулася під проводом Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара.

Присутні були також Примас Польщі Кардинал Юзеф Ґлємп, Архиєпископ Юзеф Жицінський та інші ієрархи з Польщі та України. Про це повідомило радіо “Polonia”
У спільній молитві  взяли участь  колишні в’язні Майданека, а також молодь з Любліна. Зокрема, програмою  прощі  передбачено  зустріч всіх учасники біля костелу Архистратига Михаїла. Звідти вже сформована колона   вирушила головною вулицею Любліна — Мучеників Майданека до місця, де був розташований концтабір (зараз там є музей).
     Після покладення квітів Архієпископ Юзеф Жицінський, Митрополит Люблінський (РКЦ), виголосили  духовну науку, в якій розповіли про життя греко-католицького священника Омеляна Ковча, котрий загинув у цьому таборі. Принагідно Архієпископ Жицінський вручив семи  особам та установам, які під час Другої світової війни, в часи непорозумінь між поляками та українцями, ставали на захист примиренню і порозумінню медалі, статуетки, які мають назву „Метогіа iustorum” (пам'ять праведних),.    
Також у  музеї на Майданку прочани відвідали виставку: „Слідами Омеляна Ковча” присвячену грекокатолицькому священникові, якого за допомогу євреям ув’язнено на Майданку, і який загинув у цьому концтаборі.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ