Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

На території Львівської області можливі незначні підтоплення

Розвиток весняного водопілля в країні проходить без особливих негативних наслідків для населення. Про це під час брифінгу повідомили директор Українського Гідрометеорологічного центру Микола Кільбіда та директор Департаменту цивільного захисту Василь Квашук. Про це повідомила прес-служба МНС України.

"Ситуація на сьогодні нічим не загрожує ні населенню, ні господарським об'єктам, ні сільськогосподарським угіддям. Незначні підтоплення можуть виникнути на території Львівської області у басейні Західного Бугу, на території Рівненської та Волинської областей, міста Луцьк – у басейні Прип'яті та її приток, у Луганській області – в басейні Сіверського Дінця, на річках Айдар та Деркул, в Чернігівської області – в басейні Дніпра", - повідомив Микола Кульбіда.

Він також відзначив, що протягом минуло тижня зменшилась кількість снігозапасів, які формують весняний стік. На сьогодні відносно значний сніговий покрив, який ще даватиме потужності весняному водопіллю, утримується у верхніх частинах Десни та Дніпра на території Росії, також він залишається у Карпатському регіоні та подекуди в горах Криму. В інших річкових басейнах сніг фактично зійшов.

На річках спостерігаються явища льодоходу. Льодостав нестійкий з промоїнами. Товщина криги у більшості випадків не перевищує 20 см, на Кременчуцькому водосховищі – 27-49 см.

За словами Миколи Кульбіди, упродовж 23-24 березня були досягнуті максимальні рівні весняного водопілля без особливих негативних наслідків для населення у нижній течії Південного Бугу та нижній ділянці річки Синюха, на Інгулі та ряді річок Приазов'я.

Продовжується розвиток весняного водопілля у верхньому Дніпрі, на притоках Сіверського Дінця. При цьому в Луганській області відмічається вихід води на заплави, а також спостерігається підтоплення 17 низьководних мостів у Старобільскому, Біловодському, Станично-Луганському на Новопсковському районах. Це не пов'язано з високими рівнями весняного водопілля, ймовірніше, це локальні підйоми рівнів води, викликані недостатньою швидкістю проходження води в руслах річок, захаращеністю русел.

У річках Карпатського регіону ситуація стабільна і вона залишатиметься такою протягом найближчого тижня. Загалом рівні води падають, зростають лише на Дністрі при впадінні вод у Дністровське водосховище, на нижніх ділянках Тиси та Латориці біля Чопа.

При цьому на річках Полісся незначні підйоми рівнів води в річках ще триватимуть мінімум місяць і досягнуть раніше прогнозованих позначок, тобто вода вийде на заплави, можливе незначне підтоплення земель.

У свою чергу Василь Квашук повідомив, що загалом попередні прогнози Гідрометцентру справджуються. Так, є підтоплення територій заплав річок, які впадають у басейн річки Прип'ять – це Рівненська і Волинська області, зокрема біля міста Любязь. Також річка Стохід в селищі Любешів вийшла на заплави без негативних наслідків для населення. Наразі ріст рівня води у річці припинився. Подібна ситуація біля селища Колки у Волинській області та на частині території Рівненської області, де розлилася річка Стир.

За словам Василя Квашука, в Одеській області змін фактично немає. Поступово відбувається спад рівня води, виходу води на заплави і підтоплень господарських об'єктів не спостерігається.

Директор Департаменту також повідомив, що на початок весни водність річок Білорусі та обсяг запасів води в снігу, що були накопичені протягом зимового періоду, були близькими до звичайних на річках Дніпро та Сож, меншими норми – на річках Прип’ять та Західний Буг. Це дозволяє прогнозувати середню за висотою повінь, місцями нижче звичайного. У середині квітня вода з білоруських річок добіжить до території України і це спричинить підняття рівня води у басейні річок Десна і Дніпро, в тому числі у його середній частині.

Василь Квашук відзначив, що наразі спостерігається вихід води на заплави у басейнах Західного і Південного Бугу в Черкаській та Миколаївській областях.

Він також додав, що найближчим часом можуть бути підтоплені території на Лівобережжі в районі середньої частини Дніпра через можливі опади 29-30 березня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ