Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

На території заповідника “Давній Пліснеськ” відтворили побут та автентичне житло давніх слов’ян

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/4
У селі Підгірці, що у Золочівському районі, на території історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" відтепер можна не лише відчути дух, але й побачити на власні очі побут давніх слов’ян. Про це повідомили 29 липня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

Йдеться про унікальний проєкт “Пліснеська хижа – 2021, у межах якого в заповіднику збудували автентичне слов’янське житло Х століття. 

На Львівщині відтворили слов’янське житло Х століття

Будівництво провели на чолі з директором заповідника Володимиром Шелепом. А сім'я реконструкторів Марія та Ярема Іванціви зі своїми чотирма дітьми навіть спробували в ньому пожити. Вони запевнили, що це не просто можливо, але й доволі зручно. 

“Жити в хаті, чесно, дивно, але там зручно і комфортно, хоча виглядає вона, можливо, як господарське приміщення, сучасне сільське, але, як не дивно, люди тоді жили іншим життям і по-іншому це все переживали. В цій хаті зручно і в спеку, і в холод, дах не протікає. Ми там спали з чотирма дітьми і вмістилися, і, в принципі, було дуже нормально”, — ділиться враженнями організатор екскурсійної діяльності, очільник громадської організації “Чорна Галич” Ярема Іванців. 

Всередині хижі затишно та лаконічно: є справна піч-кам’янка й просторе ліжко. А на території біля самої хижі можна побачити копицю сіна, кілька вичинок зі шкур тварин, накриття, під яким можна поїсти, і різноманітне приладдя, стилізоване під старовину. Крім того, охочі мають нагоду повправлятися зі стрільби з лука. 

“Проєкт надзвичайний. Бо ми зараз говоримо про пам’ятку археології, а, зазвичай, дуже важко донести до людей цінність таких об’єктів, важко медійно їх репрезентувати, навчити цінувати і берегти, бо в археології все найважливіше — в землі. Натомість цей проєкт привертає увагу громадськості до такого виду пам’яток, і це — важливий крок для їхнього збереження. Також я рада бачити, що тут так багато дітей, і що всі вони беруть активну участь у цьому експерименті. Надіюсь, так ми прищепимо наступним поколінням любов до наших пам’яток і бажання їх досліджувати та оберігати”, — каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько. 

Аби втілити проєкт в життя, організаторам довелося спершу довго досліджувати різноманітні наукові етнографічні й палеоархітектурні джерела, а потім перевіряти і вдосконалювати їх на практиці, під час усіх етапів будівництва давнього слов’янського житла. Результат кропіткої праці — очевидний.

“Ми спробували створити тут той справжній Пліснеськ Х століття, відбудувавши цю хижу спільними зусиллями методами спроб та помилок. Цей проєкт — це досвід, який нам дає змогу в майбутньому розвивати заповідник, розвивати скансен і відтворювати, забудовувати більшу частину місцевості, щоб це була інтерактивна територія, щоб люди могли більше ознайомлюватися з нашою історією, з нашою культурою”, — розповідає директор Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ” Володимир Шелеп.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ