Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Венеційському кінофесті представили українську драму "Відблиск"

На 78-му Венеційському кінофестивалі 7 вересня відбулася світова прем'єра драми "Відблиск" українського режисера Валентина Васяновича.
фото - пресслужба Держкіно

Про це повідомляє пресслужба Держкіно, за підтримки якого створено фільм.

Як зазначається, Україна вперше за 30 років незалежності представляє на міжнародному кінофорумі у Венеції відразу три фільми власного виробництва.

«"Відблиск" Валентина Васяновича є другою в історії українською кінострічкою, що бере участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю — вперше за 29 років після фільму "Чутливий міліціонер" Кіри Муратової (1992). Драма претендує на здобуття головної нагороди фестивалю – "Золотого лева", - ідеться в повідомленні.

Валентин Васянович вважає "Відблиск" неофіційним приквелом фільму "Атлантида", що у 2019 році здобув у Венеції історичну перемогу та став найкращим фільмом секції "Горизонти" - другої за важливістю програми кінофестивалю.

«Ідея фільму "Відблиск" прийшла, коли почалися обміни військовополоненими. З’явилася підтверджена інформація про катування в «Ізоляції». Колишні бранці почали розповідати про умови утримання полонених в цій тюрмі, і тоді виникла ідея створити такого героя та розповісти цю історію. Моїм головним завданням було розповісти про наджорстоке ставлення до полонених, нелюдські муки і травми, які отримують там люди. І це жахіття відбувається не десь далеко, а зовсім поруч», - сказав Васянович - режисер, сценарист, оператор, монтажер та співпродюсер картини.

Головний герой фільму – цивільний хірург із Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Після звільнення на нього чекає мирне життя, проте пережите переслідує його. Спілкування з колишньою дружиною та 12-річною донькою, яка також травмована через смерть близької людини на війні, дають йому надію на зцілення.

До виробництва стрічки була залучена знімальна команда, з якою режисер працював над "Атлантидою": художник-постановник Владлен Одуденко, кастинг-директор Тетяна Симон, звукорежисер Сергій Степанський, художник по костюмах Олег Гарманенко, художник по гриму Анна Лукашенко та інші.

Головні ролі у фільмі виконали Роман Луцький, Ніка Мислицька, Надія Левченко, Андрій Римарук, Ігор Шульга. Також у фільмі зіграв Олександр Данилюк, позивний "Смайл" – відомий військовий хірург, який під час оточення в Дебальцевому провів понад 70 польових операцій.

Продюсери фільму - Валентин Васянович, Ія Мислицька, Володимир Яценко та Анна Соболевська. Виробництво - кінопродакшн "ARSENAL FILMS" за участі "ForeFilms" та фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Міжнародним дистриб'ютором фільму є польська компанія New Europe Film Sales (Варшава).

Українську прем'єру та національний прокат стрічки заплановано на 2022 рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ