Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

На Волині сільська громада протестує проти незаконної вирубки лісу

Мешканці села Видерта (Камінь-Каширський район Волинська область) протестують проти незаконної вирубки місцевого лісу. Про це пише «Громадське. Волинь».

Селяни нарікають на незаконну лісозаготівлю, яка проводиться з відома працівників ДП «Камінькаширське лісове господарство» та на продаж цим підприємством деревини для мешканців села Видерта  за завищеними цінами.

Щоб протидіяти цьому та привернути увагу до цієї проблеми, 18 січня місцеві мешканці заблокували шлях автомобілю, який перевозив деревину. Селяни стверджують, що ця деревина є незаконною, так як жодних маркувальних чіпів та будь-яких документів на неї не було.

«Ми зразу подзвонили в міліцію, держлісгосп, до лісової охорони, але ніхто не приїхав. Шофер сказав, що документів немає. Ні на перевезення, ні на сам ліс. Тоді вирішили хлопці розвантажувати ліс і чекати міліцію. Вона приїхала за дві години»,  – сказав мешканець Анатолій Клімарчук.

Його односельчанинАндрій Назарчукзгадує, що як повідомив водій авто, деревину везлась у село Тойкут Ковельського району і лісгосп про це знає.

«Це ми тільки одне авто зупинили. Інший автомобіль доїхав до села, розвернувся і поїхав потім вночі, коли ми розійшлися» – зазначив Андрій Назарчук. Також чоловік розповів, що на місце події згодом приїхав власник авто, але він відмовився від цієї деревини.

Лісничий Видерського лісництваАнатолій Ткачукмає свою позицію щодо цієї ситуації. Він стверджує, що всі необхідні документи та маркувальні чіпи на цю деревину є, але їх не встигли вчасно привезти, так як на той момент в помічника лісника поламався автомобіль. Також він заперечив усі звинувачення громади щодо незаконної вирубки лісу.

Щоб знайти шлях розв’язання проблем пов’язаних із лісозаготівлею та збутом деревини, селяни зініціювали збори, в яких також взяли участь усі зацікавлені. А саме: працівники ДП «Камінькаширське лісове господарство» (директор цієї установиВ’ячеслав Кузьмич,головний лісникВасиль Фіц, лісникАнатолій Ткачук), Видерський сілкий головаМихайло Євчук, волинські громадські активісти (Павло Данильчук,Олег Бондарукта інші), голова громадської ради при Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарстваПетро Шишко, депутати райради та інші.

Під час зборів, особливу увагу приділили  інциденту, який трапився 18 січня. Селяни нарікали на те, що ДП «Камінькаширське лісове господарство» проводить махінації пов’язані із цінами на деревину. Зокрема, селяни стверджують, що лісник Вавдіюк продає куб деревини для населення за 150 – 160 гривень, а в чеках, які він видає, написано 50 гривень. На підтвердження цього люди демонструють чеки та маркувальні чіпи. Окрім цього, селяни вимагали звільнення лісників Ткачука та Вавдіюка.

Директор ДП «Камінькаширське лісове господарство»В’ячеслав Кузьмичпообіцяв, що за фактами зловживань і порушень закону, про які згадували селяни, проведуть службове розслідування. Він пообіцяв звільнити тих працівників держлісгоспу, яких вимагала громада. Обидва лісника написали заяви на звільнення одразу під час зборів.

Також він пообіцяв, що надалі консультуватиметься з депутатами Видертської сільради щодо доцільності вирубки лісу на тій чи іншій території місцевого лісництва.

Громадський активіст Павло Данильчук зазначив, що важливо,  щоб Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства та обласна прокуратура провели службове розслідування фактів порушень закону.  Також він наголосив, що треба розпочати перевірку з приводу незаконних вирубок на території Видертського лісництва. Окрім правоохоронних органів, до комісії, яка здійснюватиме перевірку, мають увійти й мешканці села.

«Поки не почнеться перевірка, я вам пропоную не впускати і не випускати жодного лісовоза. Паралельно, ви маєте повне право створити громадську організацію по охороні громадського порядку в селі та в лісі» – запропонував Данильчук. Мешканці села Видерта, які прийшли на збори підтримали ці пропозиції.
На останок зборів вирішили частину деревини, яку вилучили громада 17 січня віддати сім’ї героя загиблого в АТО, а частину віддати на потреби сільської школи.

Громадське. Волинь

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ