Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини​На Волині вшанували память жителів села, знищеного нацистами
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

​На Волині вшанували пам’ять жителів села, знищеного нацистами

Поблизу Луцька освятили могили людей, які загинули під час каральної операції німецьких окупантів у 1943 році у селі Вербаїв. Про це повідомив власкор Гал-інфо.

Під час каральної експедиції нацисти знищили дотла село Вербаїв разом із жителями. За мінімальними підрахунками, тоді загинули щонайменше 80 селян. Коли німці поїхали і все вщухло, люди почали шукати своїх рідних за залишками одягу. 

Останки спалених живцем шістьох уродженців Пілганова (стара назва прилуцького села Промінь), серед яких трирічна дитина, поховали на старому цвинтарі їхнього рідного села в спільній могилі. Вона тоді вважалась безіменною.

Дослідженням історії села, зокрема, про загибель місцевих мешканців під час Другої світової війни, впродовж багатьох років займалися небайдужі односельчани. На місце захоронення загиблих спочатку вказували свідки трагедії. Потім пошукова група працювала в обласному архіві. За записами актів громадянського стану вдалося відновити імена та прізвища.

У прес-службі Волинської єпархії Православної Церкви України повідомили, що родичі упорядкували могилу, поставили нового хреста. Протоієрей Володимир Дрозд, настоятель парафії Архістратига Михаїла освятив місце упокоєння шістьох односельчан та відслужив заупокійну літію. На цвинтар до могили односельців, що загинули 1943 р. під час каральної операції гітлерівців у сусідньому с. Вербаїв, прийшли хресною ходою.

А тим часом у Боратинській територіальній громаді презентували короткометражний фільм ««НЕСПАЛЕНІ людські долі»», щоб закарбувати у пам’яті всіх поколінь страшні уроки історії.

«Особливо страшною сторінкою в історії українського народу є період Другої світової війни – час знищення цілих населених пунктів разом із мешканцями. Це окремий специфічний вид злочинів проти людяності. Такі події у липні 1943 року відбувалися зокрема і у селі Вербаїв та навколишніх населених пунктах Боратинської громади Луцького району», - йдеться у повідомленні Боратинської ТГ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ