Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниНа Волині вшанували польських солдатів, які загинули у 1939 році
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Волині вшанували польських солдатів, які загинули у 1939 році

У селі Мельники Шацького району відбувся міжнародний пам'ятний захід ʺДорога до миру -2020ʺ на честь полеглих у нерівному бою з червоноармійцями 28 вересня 1939 року офіцерів та підофіцерів Війська Польського та Корпусу охорони пограниччя Республіки Польща. Про це Гал-інфо повідомили 30 вересня у прес-службі Волинської обласної ради.
Фото Волинська обласна рада

Це дійство покликане об'єднати український та польський народи в гідному ставленні до спільних сторінок історії та спільній протидії нинішній збройній агресії Росії на Сході України. Захід відбувся за ініціативи Генерального консульства  РП у Луцьку та за підтримки ГО ʺФорум українських журналістівʺ у Волинській області.

Вшанувати пам’ять полеглих польських військовослужбовців прибули  Генеральний Консул Польщі у Луцьку Славомір Місяк, Віце-маршалок Люблінського воєводства Республіки Польща Збігнєв Войцеховський, голова обласної ради Ірина Вахович, перший заступник голови ОДА Сергій Мовенко, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, начальник департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів ОДА Ігор Чуліпа, представники місцевої влади, командир Луцького прикордонного загону, полковник Олег Вовк, керівництво Надбужанського відділу Прикордонної варти Польщі, духовенство різних конфесій, студентська та учнівська молодь.

У своєму зверненні до присутніх голова обласної ради Ірина Вахович зауважила, що трагічні події осені 1939 року, які відбулись на теренах Шацького району Волині є наслідком нелюдських амбіцій тогочасних диктаторів.
ʺВшановуючи сьогодні пам'ять жертв політичних протистоянь хочеться вірити у те, що в майбутньому ми будемо мати лише свідомих політиків та державних діячів... Я вдячна польському народові за те, що у нас наразі налагоджена дуже гарна та тісна співпраця між Волинською областю та Люблінським воєводством, між Україною та Польщею загалом. Я сподіваюсь на гарні відносини, які й надалі будуть розвиватися у різних напрямках. Вірю, що наша спільна історія дозволить нам зробити правильні висновки і нашим нащадкам ми будемо давати правильні уроки та виховувати молоде покоління з врахуванням тих помилок, які були зробленіʺ, - наголосила Ірина Вахович.

На місцевому військовому цвинтарі православні та римо-католицькі священики відслужили спільну панахиду за полеглими польськими солдатами. По тому учасники дійства поклали квіти та поставили лампадки до пам'ятних знаків загиблим солдатам Корпусу Охорони Пограниччя РП.

Опісля богослужіення розпочався символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою ʺДорога до мируʺ. У ньому взяли участь близько сотні учнів місцевої школи та студенти ВНУ ім. Лесі Українки.

За ще однією доброю традицією цього пам'ятного заходу, у Парку миру поблизу Будинку культури села Мельники, відбулось спільне висаджування дерев учасниками заходу.

Окрім того, Генеральний Консул Республіка Польща у Луцьку Славомір Місяк, голова обласної ради Ірина Вахович та перший заступник голови ОДА Сергій Мовенко відвідали місце захоронення польських солдатів, що на території  Прип'ятського старостинського округу Шацької ОТГ. Директор ТзОВ ʺ СУ ʺВолинські старожитностіʺ Олексій Златогорський розповів, що останки польських військовослужбовців виявили ще у 2015 році, під час будівництва лісової дороги. Він звернувся до керівництва області та Генконсульства РП у Луцьку із проханням посприяти, аби на тутешньому місці захоронення було встановлено символічних пам'ятний знак та загорожу, адже поховання знищується місцевими мародерами, які часто навідуються сюди у пошуках цінних металевих знахідок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ