Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниНа Волині знайшли десятки захоронень тіл часів Другої світової війни
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

На Волині знайшли десятки захоронень тіл часів Другої світової війни

Тіла 27 військовослужбовців часів Другої світової війни віднайшли захороненими в місті Ківерці, на Волині. Пошуки відбуваються на трьох локаціях. Про це повідомив власкор Гал-інфо.

Керує роботами командир пошукового загону групи «Відродження» Вадим Дорофеєнко. Він розповів, що громадська організація створена у 2009 році, з того часу працюють в різних місцях. У Ківерцях задіяні до пошуку 12 людей.

«У березні 2020 року нам зателефонували з міської ради й повідомили, що виявили людські рештки і попросили нас вжити оперативних заходів задля вилучення решток тіл. Коли сюди прибула наша група, то спочатку побачили рештки тіла, нібито, одного військового, залишки амуніції та черевики. Ці речі були тільки на озброєнні в радянської влади. Приступивши до детального огляду, ми виявили та підняли 13 військовослужбовців. Я з точністю можу сказати, що серед них була одна жінка, адже це видно по структурі черепа і тазової кістки. При ній була пудрениця, вона єдина була взута та мала військовий ремінь. Далі почав діяти карантин, ми зробили паузу, - розповідає пошуковець. Нині роботи відновили. На даний час віднайти вдалося 27 військових».

«Уже виявили і підняли два військовослужбовця на першій локації, де раніше підняли 13 тіл. На другій локації виявили 4 військовослужбовця і п’ятого, який під бетонною стіною. Зараз робимо пробивку коридору, щоб дістати звідти військовослужбовця. Нам виділили ескалатор, що значно пришвидшує роботу. Також є у нас третя локація. Там військовослужбовці захороненні не стандартно, а в шаховому порядку. Тут виявили рештки двох військовослужбовців, але бачимо що там теж є тіла, поки невідомо скільки», - пояснив Вадим Дорофеєнко.

Коли пошукові роботи завершать, усі тіла будуть підняті, тоді їх перепоховають на Меморіалі Вічної Слави в парку Ківерців, - додає старший співробітник Ківерцівського краєзнавчого музею Степан Войчик.

«Місто Ківерці в роки Другої світової війни було місцем запеклих боїв, зокрема в 1941 і 1944 роках. Свідченням цього є братська могила, де поховано більше 600 людей. Те, що сьогодні на території міста знайдено ще одну братську могилу, показує нам, що людей загинуло багато. Точно сказати чи нинішнє виявлене поховання 41 чи 44 року не можу, питання ще досліджується. Ймовірно, що це госпітальне поховання, бо тут ми побачили певну специфіку самого поховання. Хоча сумнів з’являється через інший момент: два тіла були взуті в черевики, були знайдені монети радянського періоду, патрони. Тому дослідження триває. Щодо пошуку рідних загиблих, то це можливо, якщо серед поховань знайдуться медальйони воїнів, які загинули. Втім, від 12 раніше піднятих тіл немає жодного медальйону. Мабуть це враховані втрати другої світової війни. Якщо таки іменний медальйон буде знайдено, то ми його передамо в спеціальний дослідницький центр, а там вже шукають родичів і вирішується питання про перезахоронення в іншому порядку. Додам, що є ще один варіант розшифровки тіл: є окремі прізвища про госпітальні поховання, і що цікаво, що серед списків однієї групи загиблих і похованих у Ківерцях є жінка військовослужбовець. Тому цей теж варіант будемо вивчати», - наголосив краєзнавець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ