Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На виборах до Верховної Ради медіа-юристи прогнозують значно менше порушень виборчого законодавства, аніж це було на президентських – Володимир Гурський

Найчастіше права журналістів під час виборів порушують, не допускаючи їх на територіальні виборчі дільниці та до участі в судових засіданнях, пов’язаних з виборами,  відповідаючи на питання „Гал-info”, заявив медіа-юрист Володимир Гурський.
 За його словами, на цих виборах медіа-юристи прогнозують значно менше порушень виборчого законодавства, аніж це було на президентських. Втім, як зазначив Володимир Гурський, навіть на виборах 2004 року порушення прав журналістів в Західній Україні було зафіксовано порівняно небагато, натомість на сході, особливо в Донецькій та Луганській областях, повідомляли про тисячі порушень виборчого законодавства.
Як наголосив медіа-юрист, виборчим законодавством гарантований безперешкодний доступ журналістів та медіа, на всі публічні заходи, пов’язані з виборами. Члени виборчих комісій в межах своїх повноваженть та компетенції надають представникам ЗМІ всіх форм власності необхідні відомості щодо підготовки та проведення виборів. За словами Володимира Гурського, законодавством не передбачена жодна акредитація журналістів на виборчих комісіях, під час виборів журналіст може користуватись будь-якими записуючими засобами, і лише на проведення відеозйомки повинен мати дозвіл голови виборчої комісії, однак відмовляючи у зйомці, голова комісії обов’язково повинен пояснити причину.
Виборча комісія може позбавити журналіста права бути присутнім на її засіданні виключно у разі, якщо журналіст протиправно перешкоджає проведенню такого засідання, відповідне рішення приймається на засіданні комісії двома третинами голосів членів складу комісії.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ