Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На виборах прем’єр-міністра переконливу перемогу здобув би Тігіпко, – соціологія

Якби в березні 2010 року в Україні проводились вибори прем'єр-міністра і на цю посаду не претендували В.Янукович як Президент країни та Ю.Тимошенко як лідер опозиції, переконливу перемогу здобув би С.Тігіпко (39,4%). Варто зазначити, що підтримка С.Тігіпка на посаду прем'єра втричі перевищує його рейтинг на виборах Президента (13,05%). Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

 

На другому місці був би вже чинний глава уряду М.Азаров (15,6%), а на третьому – А.Яценюк (14,9%).

 

Далі у рейтингу розташувались екс-Президент В.Ющенко (3,4%), Р.Ахметов (2,1%), Б.Колесніков (0,8%), Ю.Єхануров (0,8%), Ю.Бойко (0,2%) та А.Клюєв (0,1%). Іншу кандидатуру підтримали б 3,9% опитаних, не підтримали жодного – 8%, не визначились – 11%.

 

Першість С.Тігіпку віддали опитані у всіх регіонах, крім Донбасу, де він ділить її з М.Азаровим. А.Яценюк отримав найвищу підтримку на Заході.

 

Якщо прихильники Сильної України, Фронту змін та Нашої України віддали беззаперечну перевагу своїм лідерам – відповідно С.Тігіпку (86%), А.Яценюку (82,4%) та В.Ющенку (56,8%) – то прихильники Партії регіонів розділились між С.Тігіпком (37,6%) та М.Азаровим (35,3%) практично порівну.

 

Перемогу М.Азаров здобув лише серед прихильників комуністів – 29,6% проти 25,9% за С.Тігіпка.

 

С.Тігіпку віддали перевагу 39,6% прихильників БЮТ, 24,2% - ВО “Свободи” та 16,2% - Нашої України.

 

У свою чергу А.Яценюк отримав 23,5% “голосів” прихильників БЮТ, 39,4% - ВО “Свободи” та 18,9% - Нашої України.

 

Найвищу підтримку чинний віце-прем'єр-міністр отримав серед молоді та осіб середнього віку. Чим вищий рівень освіти опитаних – тим вищий серед них рівень підтримки С.Тігіпка на посаду прем'єра.

 

Цікаво, що Р.Ахметова бачить в якості прем'єра також переважно молодь.

 

М.Азаров та С.Тігіпко отримали більше підтримки в містах, а А.Яценюк та В.Ющенко – в селах.

 

На відміну від С.Тігіпка, який отримав досить рівну підтримку серед опитаних, розподілених за критеріями рідна мова та національність, М.Азарова підтримали в п'ять разів менше україномовних ніж російськомовних респондентів і в 2,5 рази менше українців, ніж росіян.

 

А.Яценюк навпаки має значно більшу підтримку серед україномовного населення і українців. 

 

Польовий етап дослідження закінчився 10 березня, тобто у переддень офіційного призначення М.Азарова прем'єр-міністром, а С.Тігіпка – віце-прем'єр-міністром України.

Терміни проведення дослідження: 2 – 10 березня 2010 р. Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші, Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

 

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ