Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Європу насувається надзвичайна спека

Поки Європа запікається від спеки, метеорологи попереджають, що вже найближчими днями можуть бути встановлені нові температурні рекорди.

Нинішній рекорд - 48 градусів за Цельсієм - було встановлено в Афінах у липні 1977.

Проте нинішні температури в Іспанії і Португалії невпинно зростають, - до цієї частини Європи наближається хвиля спекотного повітря з Африки.

За прогнозами, спека може побити як національні рекорди, так і загально європейський рекорд 41-річної давнини.

Іспанська національна служба погоди оголосила попередження про "надзвичайну спеку особливо на південному сході країни" принаймні до неділі.

Європейська група спостереження за погодними аномаліями, Meteoalarm, вже виставила для південної Португалії і Іспанії червону позначку надзвичайної небезпеки, що може нести навіть ризики для здоров'я і життя.

Нік Міллєр з відділу BBC weather каже, що "небезпечні, потенціально рекордні" температурні показники на Іберійському півострові можуть перевищувати 45 градусів і наближатися до 50 градусів за Цельсієм.

Португальський температурний рекорд у 47,7 градуса за Цельсієм було встановлено у 2003 році. В Іспанії найвищий показник - 47,3 градуса - було зафіксовано у липні минулого літа.

"П'ятниця і субота, очевидно, будуть найспекотнішими днями, коли старі температурні рекорди можуть бути перевершені", - передбачають у Meteogroup.

Від 45-46 градусів у четвер температури, як очікується, перевищать 47 градусів на вихідні.

У Meteogroup також вважають, що вірогідність того, що існує 40% імовірність, що афінський рекорд у 48 градусів буде перевершено. Існує також можливість, що буде побито і загальноєвропейський рекорд.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ