Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

На Закарпатті працює найбільша у Західній Україні сонячна електростанція

У селі Ірлява Ужгородського району працює найбільша у Західній Україні сонячна електростанція. На 23-х гектарах встановлено майже 43 тисячі блоків сонячних батарей, пише Голос Карпат.

Сонячна електростанція потужністю 10,09 МВт здатна виробляти 9,6 млн. кВт-год на рік і забезпечувати весь Великоберезнянський район або 10% від потреб Ужгорода.

Постійний струм подається на чотири інверторні підстанції, де перетворюється у змінний, а потім через трансформаторну станцію подається у загальну мережу.

СЕС в урочищі Дубина побудувало ТОВ «Сонячна енергія ПЛЮС» за італійською технологією з китайських матеріалів у досить стислі терміни – всього за 6 місяців.

Як зазначають інвестори проекту, сонячні модулі мають спеціальний захист від граду, снігу та механічних пошкоджень.

«Батареї розташовані під тридцятиградусним кутом до землі на такій відстані одна від одної, щоб за будь-якої погоди й пори року на них не потрапляла тінь, – наголошують у «Сонячна енергія ПЛЮС». – На додачу, вони самоочищаються, тому з персоналу на території електростанції працюють тільки охоронці».

На Закарпатті працює ще дві сонячні електростанції. Одна розташована також на Ужгородщині, а друга – на Виноградівщині. Загальна потужність трьох СЕС становить 18 МВт. Для порівняння: виробництво “класичної” електроенергії на Закарпатті зосереджено на 8 гідроелектростанціях загальною потужністю 37,06 МВт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ