Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Закарпатті відкривається реабілітаційний центр для ведмедів

У реабілітаційному центрі для бурих ведмедів, відкритому на території національного природного парку Синевир в Закарпатті, найближчим часом будуть жити до 30 тварин, яких заберуть з місць, де вони утримуються в неналежних умовах.

Поки в закладі обживаються троє ведмедів. Але вже складено список потенційних кандидатів, нинішні умови життя яких незадовільні. Якщо власники не захочуть добровільно віддати тварин до притулку, їх забиратимуть примусово, повідомляє Кореспондент.

Перших "пацієнтів" сюди доставили ще до відкриття. Деяких з них екологам довелося відбирати у власників за допомогою міліції.

Звикають до нових умов тварини поступово, переходячи з тісних кліток у більш просторі вольєри зі спеціально підготовленом барлогом, покриті зсередини мохом. 30 барлогів готували працівники центру, так як ведмеді, які виросли в неволі, самі цього робити не вміють.

Виманювати ведмедів у вольєр було нелегко: їх лякав відкритий простір, адже більшу частину життя їхнім будинком була клітка або тісна кімнатка з глухими стінами і бетонною підлогою. Тому працівники реабілітаційного центру вдавалися до хитрощів, виманюючи тварин медом.

На території центру є навіть п'ять штучних озер, де ведмеді можуть купатися. Є гірські потічки і водоспади. Навесні для ведмедів тут висадять дерева й кущі.

Щоб тварини не виходили за межі притулку, їх стереже електропастух: огорожа, за якою проходить струм низької напруги.

Про реабілітаційний центр ходили чутки, що в ньому нібито розводять ведмедів для багатих бізнесменів або чиновників. Звучала навіть інформація, що тут будуть просто розводити "ведмежатину" для меню елітних ресторанів.

"Це плід фантазії власників різних туристичних об'єктів, у яких ще є вольєри з ведмедями", - заявив в інтерв'ю Українській службі Бі-бі-сі директор національного парку "Синевир" Микола Дербак.

З його слів, таких місць багато по всій Україні. "Ведмедів там тримають на потіху публіці в дуже поганих умовах, - каже Микола Дербак. - Тварини мучаться в клітках розміром шість на сім метрів. Власники не хочуть їх віддавати, тому й вигадують про нас таке".

Раніше українська преса писала, що в ресторанах ведмедів споюють алкоголем.

Жорстоке поводження з тваринами спонукало Міністерство екології Україну почати будівництво спеціального центру.

Микола Дербак розповідає, що в їх заповіднику ведмеді живуть, як на волі.

"Ми відновлюємо скалічену психіку цих тварин і поправляємо їх здоров'я", - говорить директор національного парку.

Харчування ведмедів взяла на себе міжнародна благодійна організація "Чотири лапи". Її керівник Амір Халіл повідомив, що за рахунок отриманих пожертвувань звірі будуть отримувати ветеринарний догляд, а весь персонал реабілітаційного центру пройде спеціальні курси.

"Чотири лапи" оплачує доставку ведмедів до притулку, а також стежить за дотриманням "лікувальної дієти".

"У нас великий досвід, - розповідає тренер-волонтер з Австрії Зігрід Зедербауер. - Зараз ми доглядаємо за 47 ведмедями в Австрії та Німеччині. Ми, в першу чергу, вчимося розуміти тварин: як їх треба правильно годувати, як з ними поводитися, щоб не виникало небезпечних ситуацій. Взагалі ведмеді важко адаптуються".

Губернатор Закарпатської області Олександр Ледида запевнив, що в 2012 році на облаштування центру буде направлено ще близько 3 млн гривень (близько 365 гривень) з державних коштів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ