Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На закордонних дільницях проголосували лише 9,8 5 зареєстрованих виборців

17 січня відбувся брифінг Міністра закордонних справ України Петра Порошенка присвячений голосуванню на виборах Президента України на закордонних виборчих дільницях та питанню організації роботи в Україні міжнародних спостерігачів, – повідомили прес-служба МЗС.

 

На початку свого виступу П.Порошенко наголосив, що Міністерством закордонних справ України було здійснено ефективну роботу з організації виборів на закордонних виборчих дільницях. Окремо відзначено конструктивну взаємодію між МЗС і ЦВК щодо проведення виборів Президента України на закордонних виборчих дільницях.

 

Як зауважив Глава зовнішньополітичного відомства, на „гарячу лінію ” Міністерства закордонних справ станом на 18.30 не надійшло жодної скарги щодо організації виборчого процесу за кордоном.

 

П.Порошенко поінформував, що до реєстру 113 виборчих дільниць за кордоном включено 415 тисяч громадян, які були своєчасно забезпечені бюлетенями. Для проведення безперешкодного голосування були організовані та надані приміщення, забезпечено безпеку, своєчасно поінформовано громадян, які в даний час перебувають за кордоном, надано сприяння представникам політичних сил для рівноправного  формування комісій на дільницях.

 

Міністр зазначив, що станом на 18 год.30 хв. голосування на 22 закордонних виборчих дільницях завершився. На більшості дільниць відбувається підрахунок голосів. Зокрема, в Австралії, де з 1873 зареєстрованих виборців проголосувало 63 особи, у В’єтнамі (із 181 зареєстрованих проголосувала 41 особа), Індії (із 101 - 37), Казахстані (із 544 - 129), Киргизії (із 262 - 110), в Китаї м. Пекін (із 409 -115) та Генконсульстві м.Шанхаю КНР (із 115 - 57), Кореї (із 104 - 61), Японії (із 507 - 113), Малайзії (із 39 - 25). Таким чином, підбив підсумок Міністр, середня активність виборців становить 9,81%. П.Порошенко зауважив, що традиційно активність виборців за кордоном не перевищувала 20%.

 

За оцінками Міністра, низька активність виборців у деяких країнах пояснюється, зокрема,  поганими погодними умовами. „Попереду у нас підбиття підсумків по голосуванню в Європі, Сполучених Штатах Америки. Закінчиться голосування по закордонному округу о шостій годині  ранку за київським часом 18 січня ”, - підкреслив П.Порошенко.

 

За словами Міністра, на деяких виборчих дільницях піднімалося питання про те, що кількість виборців, які хотіли проголосувати, перевищувала кількість виборців, внесених до Державного реєстру. Зокрема, це питання було піднято у м.Неаполі, де у реєстр виборців на 16 січня було внесено лише 28 громадян. П.Порошенко підкреслив, що МЗС миттєво відреагувало на цю ситуацію, в результаті були замовлені додаткові бюлетені, які сьогодні літаком передані до Неаполя.

 

Окремо Міністр зупинився на завданні, яке стояло перед МЗС у контексті виборів Президента – сприянні забезпеченню ефективної діяльності місії міжнародних спостерігачів. П.Порошенко поінформував, що до цієї місії увійшли 3149 спостерігачів: близько 600 спостерігачів від ОБСЄ, додатково 117 спостерігачів від Парламентської асамблеї ОБСЄ, 45 спостерігачів від Парламентської асамблеї Ради Європи, 30 спостерігачів від Парламентської асамблеї НАТО, спостерігачі від Європейського парламенту.

 

П.Порошенко зауважив, що сьогодні в нього відбулись зустрічі із керівником місії спостерігачів Європарламенту Павелом Ковалем і керівником Місії спостерігачів Міжпарламентської Асамблеї СНД, Віце-спікером Ради Федерації Росії Олександром Торшиним. Глава зовнішньополітичного відомства наголосив, що обидва спостерігачі відзначили високий рівень взаємодії та координації місій з МЗС та ЦВК та відсутність загалом зауважень до виборчого процесу в Україні.

Відповідаючи на питання журналістів щодо ситуації із не реєстрацією спостерігачів від Грузії, Міністр закордонних справ наголосив на тому, що Україна зацiкавлена в максимальнiй кiлькостi мiжнародних спостерiгачiв, за умов вiдповiдного оформлення та визнання їх повноважень у Центрвиборчкомi.

 

Міністр наголосив, що для жодного учасника політичного процесу факт відмові у реєстрації спостерігачів від Грузії не є позитивним. П.Порошенко переконаний, що «ЦВК мала зареєструвати, хай не 2011 виборців вiд Грузії, але певну частину, яка надала всі необхiднi документи для виконання місії спостереження за президентськими виборами в Україні, окремо розглянувши документи кожного».

 

П.Порошенко висловив сподівання, що ця проблема буде вирішена при підготовці до другого туру президентських виборів. За його словами, на сьогодні без рішення ЦВК про реєстрацію цих людей вони є приватними особами і їхній подальший супровід всередині країни не відноситься до компетенції МЗС.

 

Підсумовуючи проміжні результати проведення виборів на закордонному виборчому окрузі та сприяння з боку МЗС діяльності міжнародних спостерігачів Міністр П.Порошенко наголосив на тому, що „Україна успішно склала іспит на демократію”.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ