Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На засідання профільного комітету ВРУ щодо збереження історичного центру Львова запросять Андрія Садового

Найближчим днями відбудеться засідання парламентського комітету з питань культури та духовності щодо збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на яке буде запрошено міського голову Львова Андрія Садового та людей, які у Львові відповідають за збереження історичного центру міста Львова. Про це у коментарі «Гал-info» повідомив народний депутат України, член Комітету Ярослав Кендзьор.
Як відзначає Кендзьор, наскільки йому відомо, ЮНЕСКО занепокоєна тим, що об’єкти, якими вона опікується, знаходяться далеко не на тому рівні збереження, який має бути. «Як приклад можу навести ситуацію під час святкування 750-річчя Львова, коли під виглядом реставрації та ремонту будівельники просто захляпували історичні пам’ятники, фактично руйнувалася культура та архітектура центру міста Львова. Тому ЮНЕСКО дуже занепокоєна тими пам’ятками архітектури, якими опікується, в тому числі у Львові та Києві. Тому зараз є дуже велика загроза у тому, що ЮНЕСКО може викреслити із свого переліку об’єкти, зокрема історичний центр міста Львова. Відтак найближчим часом на засіданні нашої комісії відбудеться розгляд даного питання і ми запросимо міського голову Львова Андрія Садового та людей, які відповідають за збереження історичного центру Львова», – зазначив Кендзьор.
Нагадаємо, у комітеті з питань культури і духовності Верховної Ради України 6 скликання знаходиться на розгляді законопроект «Про збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Про це «Гал-info» повідомили в Інформаційному управлінні ВРУ 6 скликання.
Як зазначається у повідомленні, законопроектом передбачається врегулювати правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з метою їх збереження, використання у суспільному житті в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.
Автори проекту, народні депутати Володимир Горбаль, Андрій Шкіль зазначають, що згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1972 року "Про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини", стороною якої є Україна з 1988 року, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено такі українські об’єкти: "Софія Київська - Києво-Печерська Лавра" (внесено у 1988 році), історичний центр Львова (внесено у 1998 році) та геодезичний об’єкт "Дуга Струве" (липень 2005 року).
Водночас, наголошують народні депутати, сьогодні ми стикаємося із порушеннями у справі збереження пам’ятки світового значення історичного центру міста Львів. Таким чином, вказують автори, маємо проблему не місцевого, а міжнародного політичного характеру, оскільки йдеться про зобов’язання не Львова, а держави перед міжнародною спільнотою. А відтак, Україною не виконуються зобов’язання, взяті відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про охорону культурної та природної спадщини, а також порушується Закон "Про міжнародні договори України", зокрема в частині виконання міжнародних договорів Україною.
На думку народних депутатів, такі дії або подальша бездіяльність можуть спричинити виключення історичного центру міста Львів та Києво-Печерської Лаври зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що, насамперед, матиме негативні наслідки для іміджу України у світі як держави, що не здатна захистити та зберегти унікальну культурну спадщину.
Автори вважають, що прийняття законопроекту дозволить державі врегулювати питання збереження об’єктів культурної та природної спадщини, внесених та запропонованих для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – зазначається у повідомленні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ