Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Жовківщині вшанують пам’ять австрійських та російських воїнів

27 серпня у с. Гійче Жовківського району відзначатимуть 10-річчя відкриття Австрійського військового меморіалу. Він встановлений воїнам австрійської та російської армії, які загинули в роки першої світової війни. Меморіал налічує 800 австрійських і 300 російських поховань.
 Як розповів “Гал-info” голова Жовківської РДА Михайло Заболоцький, офіційної програми немає. Адже такі зустрічі зазвичай готують австрійські родичі загиблих. “Зрештою саме австрійці були ініціаторами проведення щорічних заходів біля військового меморіалу. Адміністрація лише відремонтувала дорогу, облаштувала територію. Звісно, ми щороку офіційно зустрічаємо тих, хто приїхав”.
 Родичі загиблих воїнів почали щороку з’їжджатись до с. Гійче ще 15 років тому, тобто за 5 років до офіційного відкриття меморіалу.
 За словами Михайла Заболоцького, щороку на урочистостях були присутні представники Львівської облдержадміністрації, але, зважаючи на відзначення якраз у цей час Франкових днів, не відомо, чи приїде хтось на Жовківщину.
 Австрійські та російські солдати були поховані в урочищі Прибитка біля с. Гійче 7 вересня 1914 року. Пізніше там був встановлений меморіал. У місцевій школі є музей, присвячений цим та іншим подіям першої світової війни.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ