Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Над розкопками Краківської брами археологи почнуть працювати завтра

Працівники архітектурно-археологічної служби управління охорони історичного середовища завтра, 7 вересня, почнуть працювати над розкопками Краківської брами. Про це «Гал-info» розповів начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Андрій Левик.

Таке рішення на сьогоднішній ранковій нараді прийняли заступники міського голови Андрій Павлів та Микола Одуха, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Андрій Левик, завідувач кафедри реставрації НУ «Львівська політехніка» Микола Бевз, радник міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини міста Андрій Салюк та археологи. Також обговорили те, як проводити роботи на вулиці Краківській та забезпечити відповідні для цього умови.
«Першочерговим завданням, як і зазначалось раніше, є зняття бетонного покриття, яке місцями становить 10-20 см. Сьогодні після обіду управління капітального будівництва повинно надати компресор для зняття цього бетонного покриття. На розі вулиць Лесі Українки та Краківської буде розроблятись перша траншея», – зазначив Андрій Левик.
За прогнозами Андрія Левика, через 1-2 тижні буде відомо, чи продовжуватимуться роботи з розкопками Краківської брами ще цього року. Якщо дозволятимуть погодні умови, археологи перейдуть до другого етапу робіт з розкриття північної та південної частин брами.
Нагадаємо, під час проведення ремонтних робіт у центрі Львова у середині липня 2006 року інженерами було виявлено фундамент. Як з’ясувалось в подальшому дослідженні археологів і експертів, це залишки Краківської брами. Фундамент Краківської брами датовано XIV-XV століттям. Раніше вулиця Краківська мала назву Татарська. Вперше вона згадується у документах, датованих 1382 р. Сучасна назва вперше зустрічається у 1441 р. і походить від того, що вулиця була початком великого шляху на Краків, що проходив сучасною вулицею Городоцькою. Звідси ж і назва брами, котра завершувала вулицю. Краківська брама - одна з двох брам міста. Припускалось, що у Львові було дві брами: Краківська і Галицька. Попереднє місце розташування Галицької брами ще не відоме.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ