Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Надходження до загального фонду Держбюджету за січень - 20,05 млрд грн, але тішитись нічого, - Пинзеник

Перший міcяць бюджетного року, за оперативними даними, показав надходження до загального фонду державного бюджету 20,05 млрд.грн. Коментуючи цей показник, народний депутат України Віктор Пинзеник (фракція УДАР Віталія Кличка») зазначив, що він перевищує плановий на 8,2% і, що важливіше, перевищує фактичні надходження січня попереднього року на 10,8%. При цьому Віктор Пинзеник нагадав, що законом про державний бюджет на 2013 рік передбачено збільшення надходжень до загального фонду на 9,2%. Повідомила прес-служба В.Пинзеника.

«Але оптимізм щодо цьогорічної бюджетної динаміки зникає, якщо згадати, що у цьому році, на відміну від попереднього, введено авансову сплату податку на прибуток», - зауважив народний депутат. Як наслідок - надходження цього податку зросло у січні 2013 року в 4,3 раза (3,9 млрд. проти 0,9 у січні 2012 року). Якщо провести порівняння у співставних умовах, то зростання надходжень до загального фонду склало лише 0,5% протизатверджених законом 9,2%. Для абсолютної коректності порівнянь у наведених підрахунках враховано і ту обставину, що у січні минулого року НБУ перерахував до державного бюджету на 0,2 млрд.грн. більше, а також більші (на 0,9 млрд.) у січні 2013 року обсяги відшкодування ПДВ, порівняно з минулим роком.

Стартовий місяць року підтвердив очевидну фахівцями істину щодо нереальності бюджету. У першу чергу стосовно доходів, - констатував економіст. А ще у більшій мірі стосовно можливостей фінансування видатків у зв’язку з недопустимою в нинішніх умовах для країни «розкішшю» жити з таким дефіцитом, жити з наростаючим боргом.

Підсумовуючи, Віктор Пинзеник вкотре наголосив, що бюджет поточного року має бути якнайшвидше переглянутий. «Він має базуватися на реальних доходах і опиратися на так потрібний зараз принцип – жити по засобах», - підкреслив народний депутат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ