Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтогаз каже, що законно зменшує закупку російського газу

НАК Нафтогаз України у травні 2011 року попередила ВАТ Газпром про зменшення обсягів закупівлі газу в 2012 році до 27 млрд.куб.м, говориться в повідомленні компанії.

"Національна акціонерна компанія Нафтогаз України заявляє, що направила до ВАТ Газпром лист від 20.05.11 № 24-3171/1-11 з пропозицією узгодити постачання природного газу в Україну в 2012 році в обсязі 33,75 млрд. куб. м", - йдеться в повідомленні, повідомляє Кореспондент.

Так, зазначають у НАК, згідно з положеннями Контракту від 19.01.09 між Нафтогазом і Газпромом купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках (далі - контракт) зазначений обсяг постачання, тобто річна контрактна кількість, може бути зменшено на 20%.

Таким чином, констатують у Нафтогазі, мінімальна річна кількість газу, який компанія повинна відібрати та оплатити за контрактом в 2012 році, складе 33,75 млрд.куб.м. х 0,8 = 27 млрд куб.м.

"Національна акціонерна компанія Нафтогаз України зазначає, що своєчасно (тобто за 6 місяців до початку року постачання природного газу) і в повній відповідності з умовами контракту попередила ВАТ Газпром про зменшення обсягів закупівлі газу в 2012 році", - резюмують у НАК.

Україна має намір в 2012 році скоротити закупівлі російського газу до 27 млрд куб м. глава українського Міністерства палива і енергетики Юрій Бойко заявляв про те, що Україна з 1 січня скорочує закупівлі газу, і що Київ має намір замінити дороге російське паливо вугіллям власного видобутку. До держбюджету на 2012-й рік ціна газу закладена на рівні $ 416.

Після цього Президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія буде в цивілізованому порядку вирішувати питання з недобором Україною обсягів газу в 2012 році. Також Газпром висловив стурбованість намірами України, і заявив, що країна повинна буде сплатити недобір газу.

Раніше сьогодні, 12 січня, Газпром заявив, що цього року контрактний обсяг закупівлі України не може бути знижений до необхідного Україні рівня в 27 млрд куб. м газу на рік.

Разом з тим, пояснив він, відповідно до контракту, зміна річних обсягів у принципі не може перевищувати 20%. "У 2012 році, як усім відомо, контрактний обсяг постачання становить 52 млрд куб. м, і навіть чисто теоретично не може бути знижений до 27 млрд куб. м", - заявив офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ