Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

"Нафтогаз" обгрунтував ціну на газ для населення: 5430 гривень - ЗМІ

Економічно обґрунтована собівартість видобутого у 2015 році газу складе 5430 грн за тисячу кубометрів, або 319,4 дол. за курсом 17 грн/дол. Про це свідчать розрахунки собівартості газу, видобутого "Укргазвидобуванням", які провела НАК "Нафтогаз України", пише ZN.UA.

Згідно з інформаційною запискою "Нафтогазу", яка складена  на запит Міненерго, при розрахунку економічної собівартості були враховані експлуатаційні витрати, які без амортизації та плати за користування надрами становлять 208 грн/тис. куб. м, і адміністративні витрати, які згідно розрахунків "Нафтогазу", становлять 19,4 грн/тис. куб. м.

Також враховувалися й інші операційні витрати, зокрема, проведення сейсмічних, науково-дослідних робіт, які складають 21,9 грн/тис. куб. м.

Крім того, апарат НАК враховував амортизаційні витрати основних засобів (302,9 грн/тис. куб. м) і амортизаційні витрати права на користування надрами (311 грн/тис. куб. м). НАК враховувала і вартість капіталу компанії, який, за її розрахунками, становить 2854,2 грн/тис. куб м.

Згідно з документом, вартість капіталу дорівнює доходу, який могла б отримати "Укргазвидобування" від вкладення капіталу в альтернативний актив зі схожим рівнем ризику.

"Нафтогаз" фактично готує грунт для переходу вітчизняного ринку на ринкову ціну газу. Це може статися швидше, ніж можна було очікувати, вже тому, що і міжнародні кредитори уряду і "Нафтогазу" вимагають підвищення цін для всіх категорій газоспоживачів до рівня ринкових", - пише ZN.UA.

"Піднявши ціну газу для населення, нехай і не до 5340 грн за кубометр, Кабмін, можливо, і отримає бажані мінімум 15 млрд дол. Але чи не доведеться їх віддати споживачам газу у вигляді дотацій і субсидій?", - пише Єременко.

Як відомо, Весь газ, що видобувається "Укргазвидобуванням", використовується для потреб українських домогосподарств.  Граничні ціни на природний газ для виробників і споживачів в Україні встановлює НКРЕКП.

Наразі ціна на газ для населення коливається від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ