Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтогаз: у разі програшу в арбітражі, вартість газу для України була б вдвічі вищою

Україна у третьому кварталі 2019 року могла б купувати газ у Росії за ціною 166 дол. за тис. кубометрів - це майже вдвічі менша ціна, ніж вона була б, якби її не переглянув Стокгольмський арбітраж.

Про це у Facebook написав виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає Укрінформ.

"Ціна після перегляду є постійно і суттєво нижчою, ніж до перегляду трибуналом у Стокгольмському арбтражі. Якщо подивитися на поточний період, то різниця практично у два рази. Тобто ми би зараз платили за Газпрому за газ ціну у 2 рази більшу!" - написав Вітренко.

Як зазначається, контрактна ціна за договором з Газпромом у 3 кварталі 2019 року наразі становить 166 дол. за 1000 кубометрів. Однак якби Трибунал не переглянув би її, ціна б сягнула 319 дол. за 1000 кубометрів.

"Це сталося якби ми не вимагали у Стокгольмському арбітражі перегляду контрактної ціни до ринкового рівня, зокрема заміни прив’язки до нафтопродуктів у формулі ціни на прив’язку до ринкових цін на газ у Європі, і не перемогли за цією вимогою. Ось вам приклад того, як Газпром та Росія будує відносини з Україною, і що відбувається коли нікому зрозуміти та захистити інтереси української сторони", - зазначив представник НАК.

Вітренко також додав, що наразі триває робота з примусового стягнення 2,56 млрд дол. з Газпрому.

Як повідомлялося, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію 4,63 млрд дол. за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у арбітражі Газпром повинен сплатити 2,56 млрд дол. плюс відсотки на користь української сторони.

13 вересня НАК "Нафтогаз України" оголосив, що Україна не купує газ у Росії протягом 1386 днів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ