Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Нафтогаз": Заяви "Газпрому" про Турецький потік - це "політичний блеф"

Погрози Росії на адресу Євросоюзу щодо турецького газового коридору не мають економічного сенсу, - Управління по зв‘язках з громадськістю Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

«Намір Газпрому різко перервати багаторічні відносини з Євросоюзом, якщо європейці не почнуть в терміновому порядку будувати газопроводи, щоб приймати російський газ на турецько-грецькому кордоні, позбавлені економічного сенсу і викликають подив. Це політичний блеф», - сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Віце-президент Єврокомісії по енергосоюзу Марош Шефчович також висловив подив з приводу заяви голови ВАТ «Газпром» Олексія Міллера.

Примушуючи європейські компанії до покупки російського газу на кордоні Туреччини замість того, щоб транспортувати його через територію України, Росія намагається змусити європейців відмовитися від надійного, бездоганно працюючого газотранспортного маршруту і інвестувати мільярди доларів у будівництво нового. Ці витрати неминуче будуть перекладені на європейських споживачів. Крім того, зростуть технічні ризики, так як підводний маршрут менш надійний, ніж наземний. Ніяких додаткових переваг для Європи ця пропозиція не дає.

За минулий рік Нафтогаз довів надійність газотранспортної системи України і свою здатність гарантувати постачання газу для європейських споживачів навіть в умовах російської агресії на території країни. Жодна європейська компанія, що отримує російський газ через Україну, не висувала претензій на якість роботи Нафтогазу.

Компанія чітко дотримується брюсельських домовленостей, спрямованих на забезпечення стабільності поставок російського газу через Україну до країн ЄС.

Нафтогаз збільшив свою прозорість, щодня публікуючи залишки газу в підземних газосховищах на сторінці організації «Gas Infrastructure Europe». Також на веб-сайті Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG) щодня публікується інформація про рух газу на вході і виході з газотранспортної системи України на всіх 18 газовимірювальних станціях на східному та західному кордоні України. Крім того, Україна звернулася до ЄС з проханням направити своїх представників на газовимірювальні станції для моніторингу газових потоків, і ця пропозиція була схвалена ЄС.
Технічні можливості транзитної системи України не мають аналогів для транспортування російського газу в ЄС. ЄБРР і МФК нещодавно схвалили виділення кредиту, який дозволить підвищити ефективність роботи системи і зробити її ще більш надійною.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ