Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтопродукти в найближчі два місяці дешевшати не будуть – Леонід Теплов

Ціни на нафтопродукти попри подешевшання нафти на світових ринках та зниження Росією експортного мита в Україні не знизяться. Так вважає експерт з питань ПЕК, черговий редактор журналу «Газ і нафта» Леонід Теплов.
«Росія кожних два місяці переглядає експортне мито на нафту. 1 грудня 2006 року знизила експортне мито на нафту для України до 180,7 дол. за тонну, але вже в кінці січня вона може його збільшити, залежно від того, яка ситуація буде на світових ринках нафти. Вона ж, своєю чергою, залежить від запасів нафти, політики ОПЕК та погоди. На останньому засіданні країн ОПЕК було вирішено скоротити видобуток нафти, щоб підтримати ціну на нафту на рівні не нижчому 50 дол. за барель. Тобто до 15 березня – дати наступного засідання ОПЕК – видобуток нафти збільшено не буде. Інший фактор погода – з 21 січня почалося похолодання у Європі та на східному узбережжі США, що відгукнеться збільшенням споживання нафтопродуктів, а відповідно зі збільшенням попиту, зросте і ціна на нафту та нафтопродукти», – сказав Теплов у коментарі «Гал-info».
За словами експерта, те, що відбулося деяке зниження ціни на світових ринках на нафту та зниження Росією мита, в Україні не принесло ефекту, оскільки українські нафтотрейдери закупили об’єми поставок нафти ще перед подешевшанням 1-2 місяці тому, тому і продаватимуть її з врахуванням дорожчої ціни. Водночас перспектива того, що надалі ціну на нафту підтримуватимуть і погодні умови, позначиться стабільністю ціни або навіть її незначним ростом. «Треба врахувати той факт, що через погодні умови посівна швидше за все почнеться на початку березня, а не на початку квітня, як це відбулося минулого року, відтак зросте споживання дизелю та бензину. Ще один фактор – раніше ми закуповували дешевий високоякісний бензин та дизпаливо в Білорусі, а зараз Росія ввела нафтове мито для Білорусі, після чого ці нафтопродукти подорожчають. Інший постачальник – Литва – становить занадто незначну частку постачання нафтопродуктів, тому в сукупності це позначиться деяким зростанням цін на нафтопродукти», – сказав експерт.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ