Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтотрейдерам висунуто ультиматум

Антимонопольний комітет України висунув до нафтотрейдерів обов’язкові для розгляду зобов’язання знизити ціни на пальне до економічно обґрунтованого рівня. Згідно з прийнятим сьогодні рішенням, вимоги Комітету мають бути опрацьовані до 15.00 29 березня цього року. Про це повідомив урядовий портал.

Вимоги Комітету стосуються 15 компаній. Зокрема, ТОВ «ТНК-ВР Коммерс», ТОВ СП «Кершер», ПАТ «Концерн Галнафтогаз», ТОВ «УТН-Восток», ТОВ «Вік Ойл», АТ «Укртатнафта», ТОВ «Континент Нафто Трейд», ТОВ «Альянс Холдинг», ТОВ «НК «Альфа-Нафта», ПІІ «Лукойл-Україна», ВАТ «Укрнафта», ВАТ «Запоріжнафтопродукт», ТОВ «Веста-Сервіс», ТОВ «МС Ойл Кард» та ТОВ «Транспетроліум».

Як повідомив виконувач обов'язків Голови Комітету, синхронна поведінка нафтотрейдерів щодо значного підвищення цін на бензини та дизельне пальне має ознаки антиконкурентних узгоджених дій. За виявленими фактами Комітет одразу порушив справу та розпочав відповідне розслідування.

За словами Олександра Мельниченка, невиконання суб’єктами ринку рекомендаційних вимог Комітету буде розцінюватися під час прийняття рішень як обставина, що суттєво обтяжує відповідальність. Виконання цих вимог, навпаки, буде розглядатися як умова для пом’якшення відповідальності. Підсумки попереднього розгляду цього питання Комітет планує узагальнити в першій половині квітня цього року.

«Виконуючи вказівки Президента України, ми увійшли і перебуваємо в процесі антимонопольного розслідування скоординованих дій нафтотрейдерів, що, дуже схоже, здійснювалися як начебто під диригентську паличку. Якою буде складова зниження цін повинні вирішити самі суб’єкти господарювання на підставі економічних розрахунків, котрі в обов’язковому порядку будуть перевірені органами Комітету. Нафтотрейдерам висунуто антимонопольний ультиматум, і вся відповідальність зараз лежить на їхніх плечах», – заявив Олександр Мельниченко.

Нагадаємо, що в місті Вінниці проведено Всеукраїнську нараду органів Комітету, під час якої напрацьовано стратегію і тактику соціально важливих розслідувань, зокрема у зв’язку з останнім підвищенням в Україні цін на пальне. Наразі в органах Комітету перебуває на розгляді понад 40 справ про порушення конкуренційного законодавства на ринках нафтопродуктів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ