Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нафтотрейдери вчиняють спротив адміністративним діям уряду

Основна причина підвищення цін на нафтопродукти – адміністративне втручання уряду в економіку. Так вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг.
«Суто економічних передумов для підвищення цін на нафтопродукти немає. У жовтні-листопаді впали ціни на світових ринках нафти, крім того, Росія знизила експортне мито з 237 дол. до 180 доларів за тонну. Це основні чинники, які вплинули на ціни на нафтопродукти, тому що частка імпортної нафти на українському ринку становить 75 відсотків. Зараз же ціни на нафтопродукти дещо зросли через несуттєве підвищення цін на світових ринках нафти, по яких нам Росія і продає нафту та нафтопродукти. Нафтотрейдерам відповідно стало менш вигідно працювати при тому, що уряд зобов’язав їх не змінювати ціну. Як наслідок – штучно скоротилися поставки нафти і нафтопродуктів, що призвело до того, що на деяких АЗС можна було купити паливо лише по безготівковому рахунку», – сказав в коментарі «Гал-info» Борис Бордюг.
Як вважає експерт, якщо б уряд не втручався зі своїм адміністративним регулюванням, то підвищення цін не відбулося б. Надалі ситуація з ціною залежатиме від зовнішніх чинників. «Якщо на світових ринках підніметься ціна на нафту, буде ще більший дефіцит, і тоді або уряд перегляне свою позицію, або ціни на паливо підскочать», – каже експерт.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ