Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Нам потрібно розвивати власну суб’єктність, а не пхатись до Брюсселя або Москви – Кость Бондаренко

„За великим рахунком Європейський Союз нам не потрібен, нам потрібно розвивати власну суб’єктність, а ті, хто говорить, що нам потрібно вступати до ЄС, вони мені нагадують тих, хто хочуть відродити Союз Радянських Соціалістичних Республік. І в першому, і в другому випадку – це політики, які дуже хочуть віддати нашу незалежність у оренду комусь, якісь іншій силі – Москві або Брюсселю, мовляв там краще розберуться, що робити з Україною”, – про це в коментарі „Гал-info” повідомив керівник Центру досліджень суспільних процесів Костянтин Бондаренко.
 „Той факт, що близько 50% європейців виступають за розширення Європи, за вступ України до Європейського Союзу, потрібно розглядати з двох боків, оскільки існує дві думки європейців. Існують європейці, які ще не зіштовхнулися з Україною реально, і є думка європейців, які зіштовхнулися, скажімо, з першою хвилею розширення Європейського Союзу, і відповідно вони негативно ставляться щодо розширення Європейського Союзу і включення до нього України”, – додав Кость Бондаренко.
„Водночас потрібно брати до уваги думку єврочиновників, які чудово рахують і бачать велику небезпеку у розширенні Європейського Союзу. Вони розуміють, що приєднання України – це величезні витрати, які необхідно буде понести Європейському Союзу. Водночас ці витрати можуть просто підірвати Європейський Союз зсередини”, -- зазначив Кость Бондаренко.
За словами політолога, „можливість входження України до Європейського Союзу надзвичайно мала. Навіть якби усі громадяни Європейського Союзу виступали двома руками „за” вступ України, однак ті, хто приймає рішення, все чудово вміють прорахувати і емоції окремих громадян вони не беруть до уваги. Насамперед вони беруть до уваги тверезий економічний і політичний розрахунок”.
Нагадаємо, що 52% громадян Європейського Союзу вважають, що ЄС повинен підтвердити європейську перспективу України. Це дані опитування, проведеного агентством TNS opinion за дорученням Міжнародної сітки за Україну в Євросоюзі Yalta European Strategy.
Водночас 26% опитаних вважають, що ЄС не повинен давати Україні жодних знаків відносно можливості в майбутньому приєднатися до Європейського Союзу, однак 9% вважають, що ЄС негайно повинен розпочати переговори з Україною про її приєднання до Євросоюзу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ