Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Нардепи порушили Конституцію України, скасувавши місцеві вибори, – експерт

Рішення Верховної Ради про скасування місцевих виборів, призначених на 30 травня, є неконституційним. Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» заявив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук. Про це повідомила «Німецька хвиля».

 

Тимощук певен: Конституційний Суд має зайнятися цим якнайшвидше. Аргументи депутатів про те, що на вибори нині немає грошей чи суспільство втомилося від постійного виборчого процесу, не витримують жодної критики: «Верховна Рада не може призначати або скасовувати місцеві вибори на свій розсуд, оскільки терміни проведення чергових виборів визначені конституцією».

 

Експерт вважає, що внести зміни до основного закону щодо терміну проведення виборів до місцевих рад найближчим часом нереально. «Цього часу, який залишився до чергових виборів, недостатньо, аби щось поміняти, враховуючи всі недоліки виборчого закону. Якщо були якісь нарікання, треба було змінювати їх своєчасно»,- зауважив Віктор Тимощук.

 

За його словами, місцеві вибори, за конституцією, таки мають відбутися у травні 2010 року. Експерт Центру політико-правових реформ переконаний, що на рішення парламенту про скасування виборів вже днями слід очікувати депутатське подання або подання ще поки діючого президента Ющенка до Конституційного Суду. І якщо суд оперативно розгляне цю справу, є всі шанси, що голосування таки відбудеться навесні цього року.

 

Серед мотивів, якими керувалися депутати, скасовуючи місцеві вибори, найймовірнішими Тимощук називає можливість шантажувати і тиснути на малі парламентські фракції у переговорному процесі зі створення коаліції.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ