Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нарешті маємо захищені інтереси держави в енергетичній сфері – Президент

Президент Петро Порошенко вважає переможним рішення Стокгольмського арбітражу за позовом НАК «Нафтогаз України» проти «Газпрому» щодо контракту на поставку газу, що дозволило відновити справедливість та захистити інтереси України в енергетичній сфері. Про це повідомили в прес-службі Президента України.

«Наші спільні дії, зусилля - і команди НАТО, і юридичних представників, і команди МЗС, яка теж надавала велику допомогу, позиція Адміністрації Президента і Уряду, сьогодні дозволили нам вийти на цей результат. Я вітаю з цим вас і вітаю весь український народ, що нарешті ми маємо захищені інтереси держави, принаймні у надзвичайно важливій енергетичній сфері», - сказав Глава держави під час зустрічі із заступником Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Оленою Зеркаль та головою правління НАК «Нафтогаз України» Андрієм Коболєвим.

«Я можу констатувати, що це є наша переконлива перемога у захисті інтересів України», - додав він.

На переконання Петра Порошенка, це стало можливим завдяки тому, що українська команда з перших днів зайняла позицію переконливої аргументації у Стокгольмському суді щодо захисту інтересів України, яка була дуже добре юридично доведена.

«Перше – це несправедливість і не ринковість принципу «бери, або плати», - констатував Президент зауваживши, що такий пункт був відображений в українському контракті, але відрізнявся від принципів, які були зафіксовані в європейських контрактах.

«Друга позиція, яка, я вважаю, важлива – це те, що нарешті газ має перестати бути інструментом політичного тиску на Україну і джерелом корупційних оборудок для представників колишньої української влади. Нарешті ціна на газ формується за ринковим принципом і це також є наше безумовне досягнення», - наголосив Глава держави.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв подякував Президенту за підтримку. Він наголосив на важливості завершення справи в частині постачання газу остаточними розрахунками. За його прогнозом, цей процес займе близько трьох місяців. Крім того, голова «Нафтогазу» підкреслив важливість рішення арбітражу про ануляцію вимоги «Газпрому» компенсувати більше 40 мільярдів доларів.

Також Андрій Коболєв повідомив, що НАК «Нафтогаз України» цього року очікує завершення транзитної справи. «Сподіваємося, що ми зможемо довести свою правоту і це дозволить нам остаточно поставити крапку в питанні приведення відносин між «Нафтогазом» та «Газпромом» до ринкових, справедливих і прозорих», - резюмував він.

Олена Зеркаль високо оцінила роботу команди юристів та команди НАК «Нафтогаз України» у цій справі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ