Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нас уже вітають зі створенням "знр", — міський голова Мукачевого

В інтерв'ю Громадському міський голова Мукачевого Золтан Ленд'єл розповів про свої версії подій в Мукачевому, про контрабанду в регіоні та про те, як зараз забезпечують порядок у місті

Такого в Мукачевому не було ніколи

Такого ще ніколи не було в Мукачевому: були якісь розбірки, максимум, що мали при собі лише обрізи та ножі, але щоб армійською зброєю розборки проводити – такого ніколи не було не тільки в Мукачеві, але й у Закарпатті. Це нагадувало мені фільм «Бригада». Тільки музику треба було запустити.  

Вони себе поводили нахабно, вважали, що  мають право носити зброю.

Нас уже вітають із так званих днр та лнр

І хочу вам сказати, нас уже вітають із так званих днр та лнр. Там сьогодні мітинги  будуть проводити на підтримку міста Мукачевого. "Закарпатську народну республіку" хочуть бачити.

Не треба бути дуже розумним політологом, щоб розуміти для чого нагніталася ситуація з контрабандою. Для чого треба боротися у місті Мукачеве? Ми маємо проблему не тільки тут, на західних кордонах. На тимчасовому кордні з «ЛНР» та «ДНР» контрабанда процвітає не менше, хоча там люди із зброєю, у тому числі і «Правий сектор». Але там  вони не воюють з цією контрабандою, а прийшли воювати в Мукачеве. У Мукачевому контрабанди немає. Контрабанда може бути на кордоні, а ось ймовірні учасники можуть проживати у місті.

Чи «Правий сектор» хотів боротися з контрабандою чи хотів бути учасником – це вже слідство скаже. Такий варіант можливий.

Контрабанда є на будь-якому кордоні

У тому чи іншому розмірі контрабанда є на будь-якому кордоні.Ми знаходимося на кордоні чотирьох країн, і коли сигарети там у декілька разів дорожчі, то зрозуміло, що хтось такий легкий заробіток не упустив. Але це проблема міжнародна. І навіть якщо кордон «кришується» з боку України, то є ще кордон і з боку європейських країн. Чому питання не вирішується з їхнього боку? Вони мали б бути зацікавлені ще більше, аби контрабандний товар у них не продавався, це підриває економіку цих країн. А якщо контрабанда йде, то й з боку європейських країн кордон і куплений, і «прокришований» - як хочете, так це і називайте.

Близько трьох років тому, був викопаний під кордоном в бік Словаччини тунель. Невже словаки не бачили, що звідти возять сигарети? Причому возили масово, вагонетками, у великій кількості. Мова йде про великі гроші. За ці гроші можна купити будь-які правоохоронні органи, які мають забезпечувати неможливість контрабанди. Я не правоохоронець і не можу сказати, хто цим займається, хоча підозрюють народного депутата Михайла Ланьо. Не можу цього підтвердити, бо проти нього не було порушено кримінальної справи, він не мав рішення відповідних правових органів, про притягнення до відповідальності. Знаєте, як росіяни кажуть: «не пойман – не вор». Сьогодні ти людину звинуватив, а завтра він може подати на тебе в суд. Тим більше, народний депутат: підрив його репутації і так далі. Те що це відбувається в Мукачевому – ще треба довести.

Я за політичне вирішення цієї проблеми і без застосування зброї

Вже є  інформація з антитерористичного штабу, поки що не підтверджена, що їх уже там не має. Допускаю, що це можливо, тому що лісосмуга велика і перевірити кожен метр – це дуже складно. Є інформація, що вони вийшли з оточення. Вибір був один:  або вони складуть зброю, або треба зачистити цю територію. Я за політичне вирішення цієї проблеми і без застосування зброї. Тим більше, ми маємо вже і загиблих, маємо серйозно поранених людей. Я думаю, на цьому треба ставити крапку.

Вчора двох поранених «Правий сектор» віддав на стаціонарне лікування. Один був у досить важкому стані. Після операції їх перевезли в Ужгород, і це говорить про те, що вони були транспортабельні. Також бійці «Правого сектора» віддали тіло загиблого з лісосмуги, бо вчора велика спека була. Правоохоронці провели відповідні слідчі дії, і зараз він у морзі. Поки що ні дружина, ні батьки – ніхто не цікавиться ним, дзвінків немає.  Бійці приховують прізвища загиблих, ми досі не знаємо хто це. Поранених знаємо – один житель Ужгорода, другий житель Виноградівського району, тобто це закарпатці. «Правого сектора», на скільки мені відомо, тут немає, але бачите: є у Виноградові, в Ужгороді, тобто якась така збірна команда «Правого сектора» є.

Це була перша зустріч  «Правого сектора» зі зброєю в руках

Поки йде слідство, я не маю права говорити прізвища, але скажу що  –  поранений у зоні спортивного комплексу «Антарес», по вулиці Лєрмонтова – це перша жертва. Це була перша зустріч  «Правого сектора» зі зброєю в руках. Попередні зустрічі, говорять, також були, але зі зброю в руках – це було вперше 11 липня, пролунали перші постріли.

Коли вони вже виїжджали з міста, їх там чекали і я роблю висновки, що  правоохоронні органи знали про те, що вони тут будуть.  Їх чекали не тільки працівники міліції міста Мукачевого, а також особові спецзагони, які відстрілювалися. Потім були наступні поранені. Загалом, того дня у центральну районну лікарню доставили 11 поранених, один у важкому стані – той перший, про якого всі думали, що він уже вбитий. Але поки що він на штучній вентиляції легень:  у комі, прострілений череп, можете собі уявити у якому стані ця людина. Правоохоронцю, якому прострілили стегно і пробили сонну артерію, провели складну операцію, він у важкому стані, але стабільний. Командир спецпідрозділу був сильно поранений. Йому відірвало кисть руки. Після операції – він залишився інвалідом, і зрозуміло, що у правоохоронних органах вже працювати не буде. Ми вчора були в лікарні і бачили цих бійців: тяжкі поранення, осколочні поранення. 

Ситуація стабілізувалася коли «Правий сектор» відступили за межі міста

Сьогодні ситуація стабільніша, ніж була в попередні дні. Вона стабілізувалася вже тоді, коли бійці «Правого сектору» відступили у район села Лавок, тобто за межі території міста. Там у лісосмузі їх оточили правоохоронці.

Антитерористичну операцію очолює заступник голови СБУ. Створено відповідний штаб. Я не є членом штабу – не розуміюся в цих питання. Моє завдання забезпечити життєдіяльність міста. Зараз місто живе без паніки, в спокійному режимі. Приїжджали туристи, навіть діти в центрі міста були. У неділю вранці людей було не менше ніж завжди. Увечері побачив багато машин біля церкви. Також їздив на трасу Київ –Чоп, де було зосереджено багато правоохоронців, щоб забезпечити охорону якраз тої території, де знаходилися бійці «Правого сектору». Траса перекрита у сторону Львова, зставлена БТРами. Напевно є в цьому потреба –  правоохоронці краще знають ситуацію, яка є в місті.  У  сторону Ужгорода можна проїхати по трасі.

Не виключено, що ситуація може загостритися

Ми прийняли рішення для забезпечення життєдіяльності міста – є відповідні протоколи засідання комісії де є різні рекомендації. Це пов'язано із посиленням пильності у комунальних підприємствах енергозабезпечення міста Мукачевого, рівня надання медичної допомоги з медикаментозним забезпеченням центральної районної лікарні, заборони масових заходів, тому що не виключено, що ситуація може загостритися. Тим більше через ЗМІ постійно лунають заклики приїхати: один батальйон готовий їхати, другий теж. Була інформація, що Ярош знімає свої батальйони із зони АТО. Хоча оприлюднено і зворотну інформацію.

Я за те, щоб вони і втекли

Я за те, щоб вони і втекли. Якщо самі знайшли вихід –  добре, якщо ні, то я б зробив їм коридор, щоб вони втекли. Їх все одно рано чи пізно знайдуть. Я думаю, шо достатньо цих двох поранених, з якими слідчі, якщо будуть працювати, знатимуть повну картину.  Для нас дуже важливо щоб у Закарпатті і в Мукачевому це закінчилося. Якщо обстановка буде нагнітатись, то це буде в Києві. А стосовно оцінки подій -  її слідство має дати. Сьогодні коментувати, хто винен, і чому так сталося – не в моїй компетенції. Єдине, що можу сказати –  проводити такі зустрічі із зброєю в руках ніякому недозволено. Тим більше – це армійське озброєння: кулемети, гранатомети – це недопустимо. Є спроба виправдати їх, навіть є розмови, що якщо це трофейна зброя, то вони мають право її носити і застосовувати. Але український народ уже не той, що був. Ми виросли із коротких штанів, і замилювати очі нам ніхто не зможе.

Громадське

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ