Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Наш край»: ліквідація спрощеної системи оподаткування вижене українських професіоналів за кордон

Акціонери великих фінансово-промислових груп досі уникають сплати податків на десятки мільярдів гривен, які виводять в офшори, - партія "Наш край"

1-го березня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №8089, яким передбачено внесення змін до податкового законодавства. Законопроект, зокрема, пропонує повністю скасувати третю групу для платників податків за спрощеною системою. Його автори вважають, що цей крок “допоможе вивести українську економіку з тіні”.

На сьогодні в Україні працює спрощена система оподаткування – спеціальний податковий режим, розрахований для малих підприємців. Його перевага – сплата єдиного податку замість окремих податків та зборів, спрощена бухгалтерія та звітність. Третя група оподаткування має ставку єдиного податку у розмірі 5% і дуже популярна серед українських ІТ-підприємців-фрилансерів, а також серед десятків тисяч українців, які самостійно заробляють собі на життя та годують свої родини. 

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослава Хом’яка, представники влади у парламенті, прикриваючись вимогами міжнародних донорів боротися із тіньовою економікою, насправді перекручують їх. Ці депутати вважають, що головною причиною тіньової економіки є спрощена система оподаткування. Хом'як нагадує, що тіньова економіка починається не з малого бізнесу та не зі спрощеної системи оподаткування. Тіньова економіка починається з моделі рентної економіки України, яку очолюють можновладці та за рахунок якої жирують олігархи.

В умовах економічної кризи та низького попиту малий бізнес найчастіше працює на межі рентабельності. Якщо податки зростуть – малий бізнес не зможе їх платити. ФОПи або повністю закриються, або перейдуть «у тінь». 

«Наш край» нагадує, що за останні чотири роки влада нічого не зробила для деолігархізації економіки. Акціонери великих фінансово-промислових груп досі уникають сплати податків на десятки мільярдів гривен, які виводять в офшори.

"Замість того, щоб обмежити апетити олігархів, влада намагається відібрати гроші в тих, хто живе на кілька тисяч гривень в місяць", - зазначає Мирослав Хом'як.

Третя група оподаткування – це одна з найпопулярніших форм оподаткування серед українців, які захотіли заробляти самі, без огляду на державу. Сьогодні це мільйони українців, які не чекають від держави допомоги, а самі заробляють та годують свої родини, сплачують податки та комунальні послуги. Ліквідація “спрощенки” унеможливить легальну роботу, а це в свою чергу спровокує ухід в справжню «тінь» та суттєво прискорить трудову міграцію в країни ЄС професіоналів. А це вже призведе не тільки до втрат бюджету, але й до втрати людського капіталу. Україна може втратити до 100 тисяч висококваліфікованих спеціалістів ІТ- сфери.

«Наш край» вважає, що потрібно негайно відкликати законопроект з парламенту та не допустити розглядання цього законопроекту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ