Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«Наш край»: Уряд має допомогти фермерам продавати масло та сир, а не сировину

В Україні сьогодні існує складний бюрократичний механізм отримання державної допомоги фермерами. "Українські фермери мають нарешті отримати ресурси, щоб випускати готову продукцію, а не сировину; сир та масло, а не просто молоко. Ми не повинні скотитися до "рапсової республіки", - партія "Наш край".

Уряд постійно наголошує на підтримці українського агросектору, але виділяє мільярдні дотації на підтримку великих агрокомпаній. Дрібні фермери та фермерські кооперативи ігноруються. 

Як висловився голова виконкому Львівської обласної організації політичної партії "Наш край" Орест Матвіїшин, існуюча програма уряду щодо підтримки фермерства та фермерських кооперативів – це зарегульований та забюрократизований документ, який не відповідає вимогам часу та потребам виробників. Щоб отримати бодай копійку допомоги фермер має кинути господарство та збирати довідки й інші папери. 

Порядок отримання допомоги від держави передбачає постійний контакт із чиновниками на рівні обласного керівництва та виконання численних бюрократичних вимог і підтверджень. 

Разом з тим, у розвинутих європейських країнах принцип допомоги фермерам спрощений та базується на компенсації за принципом 1 га – певна сума дотації. При цьому дотація розповсюджується на усі типи земель, які знаходяться в його господарстві (власності). 

"Держава має нарешті почати стимулювати сільське господарство на рівні фермерів та фермерських кооперативів. Розвиток фермерства та кооперації – це створення нових робочих місць, перспективи для молоді, модернізація сільгоспвиробництва. Українські фермери мають нарешті отримати ресурси, щоб випускати продукцію, а не сировину, сир та масло, а не просто молоко. Ми не повинні скотитися до "рапсової республіки", - заявив Орест Матвіїшин. 

Він також додав: "Ми вважаємо, що в сучасних умовах важливо скерувати допомогу від держави у напрямках, які будуть мати найбільший вплив на вартість кінцевої продукції сільгоспвиробників. Так ми зробимо продукцію конкурентнішою на ринку та доступнішою для споживача. Тож закликаємо уряд негайно внести зміни в програму підтримки фермерів та порядок використання коштів передбачених для надання фінансової допомоги фермерам".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ