Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Наша Україна" вважає, що МЗС Російської Федерації втручається у внутрішні справи України

“Наша Україна” заявляє, що офіційні коментарі одного з департаментів Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо мови спілкування органів самоврядування України є грубим втручанням у внутрішні справи нашої держави. “Наша Україна” завжди виступала й виступатиме за добросусідські взаємини з Росією й гарантує вільний розвиток усіх мов, зокрема й російської, на своїй території.
Подібні кроки чиновників МЗС Російської Федерації аж ніяк не сприяють налагодженню та гармонізації українсько-російських взаємин. Такі дії лише нагнітають штучно створену мовну проблему, яка, згідно соціологічних даних, не є нагальною для населення всіх регіонів України.
Розвиток російської та інших мов в нашій державі гарантує і Конституція України, і чинні закони. Рішення Конституційного Суду України визначає, що поряд з державною мовою при здійсненні повноважень місцевими органами виконавчої влади, органами автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначається законами України. Проте окремі російські чиновники заплющують очі на чинне законодавство України і продовжують займатися політичними спекуляціями на мовному ґрунті.
Це ж стосується і будь-яких висловлювань щодо надання російській мові статусу другої державної. Такі дії несуть усвідомлено декларативний і провокативний характер, подібне питання передбачає складну юридичну процедуру через внесення змін до Основного Закону України. Тому адекватні кроки Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ України щодо цього питання здійснені в рамках їх конституційних повноважень.
“Наша Україна” вважає за дипломатичний абсурд вказувати однією країною органам самоврядування іншої якою мовою вони повинні користуватися. Передає прес-служба „Нашої України” .
Нагадаємо, що у департаменті інформації і преси МЗС Росії прокоментували ситуацію з російською мовою в Україні. "Гонителям російської мови в Україні необхідно нарешті усвідомити, що двомовність в Україні - це історично сформоване явище, і тому займатися викорінюванням російської мови подібними методами просто контрпродуктивно", - йдеться в коментарі.  У МЗС Росії пояснили, що особливо не дають спокою російській мові місцева влада деяких західних регіонів України, інформує РІА Новости.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ