Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нашестя гризунів на Самбірщині загрожує посівам

Як повідомили у прес-службі Самбірської районної державної адміністрації, при проведенні обстежень фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур на полях Самбірського району відмічено активне заселення посівів озимого ріпаку та озимого ячменю мишоподібними гризунами.

Виникає потреба обрання належних методів боротьби із ними. Регулюванню чисельності гризунів, в першу чергу, сприяють природно-кліматичні умови або природні фактори. Та незважаючи на ці обставини, щільність та шкодочинність мишей та полівок на сільськогосподарських угіддях залишаються досить високими. У зв’язку із цим радимо завжди планувати проведення захисних заходів. Загалом заходи з контролю щільності популяцій мишоподібних гризунів поділяють на профілактичні й винищувальні.

Найважливішими профілактичними заходами є агротехнічні: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервацій гризунів (у лісосмугах та на узбіччях доріг), своєчасне й без втрат збирання врожаю, своєчасна та якісна оранка. Усе це позбавляє гризунів кормової бази і надійного сховища. Боротьбу з гризунами треба здійснювати як у період масового розмноження, так і в період низької їх чисельності, коли вони живуть у місцях резервацій. Поряд із цим особливу увагу слід приділити посівам озимих зернових, не допускаючи заселення їх полівками з осені.

Якщо ж на одному гектарі посівів озимих зернових, багаторічних трав та соняшнику щільність мишоподібних гризунів досягає 3-5 і більше колоній, то треба вжити винищувальних заходів, застосовуючи головним чином хімічні та біологічні засоби. До них відносяться препарати хімічної групи родентицидів. Значну частку серед препаратів становлять ті, що мають діючу речовину бродіфакум. Препарат із дозою 0,05% використовують, як правило, використовують для знищення мишей та полівок на посівах зернових культур, багаторічних трав, соняшнику тощо. Так препарати розкладають на полях восени – після збирання врожаю або навесні – у період дефіциту природної їжі для гризунів. Норми витрати 1,5-3 кг/га (1-2 брикети в нору). Принаду відновлюють через кожні 5-7 днів – аж до повного знищення гризунів.

При роботі з пестицидами та біопрепаратами слід дотримуватись правил техніки безпеки, та особистої гігієни, працювати в засобах індивідуального захисту. Більш детальну інформацію з даного питання можна отримати в Управлінні фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, за адресою м.Самбір вул. Сагайдачного, 2.

Рекомендуємо всім землекористувачам невідкладно провести додаткові обстеження посівів сільськогосподарських культур, та при наявності заселення мишоподібними гризунами провести винищувальні заходи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ