Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Наступним етапом реалізації Угоди про асоціацію має стати членство України в ЄС, – Дмитро Кулеба

Рік тому, 1 вересня, набула чинності Угода про асоціацію України з Європейським Союзом. Які зобов’язання за цей час нашій країні вдалося виконати, а над чим іще треба працювати для подальшого зближення з ЄС – журналістам UATV розповів постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

Перше, на чому наголосив дипломат, говорячи про позитивні підсумки реалізації Угоди, це зростання українського експорту в країни Європейського Союзу. “Це означає не тільки фінансовий прибуток, а й переорієнтацію нашого бізнесу на захід, а отже, впровадження європейських стандартів та кращих бізнес-практик в Україні, – наголосив Дмитро Кулеба. – Між Україною і ЄС нині значно збільшується товарообіг”.

Другий позитивний аспект – допомога Європейського Союзу в реформі державної служби України. “ЄС допомагає реформуватися таким чином, щоб ми побудували не пострадянську державну службу, яка була раніше, а ефективну європейську. Адже це саме ті люди, які рухають Україну вперед і займаються, зокрема, реалізацією Угоди про асоціацію з ЄС”, – сказав дипломат.

Третє – це, за словами Дмитра Кулеби, приведення українського законодавства у відповідність із директивами Євросоюзу. Він упевнений, що в цьому напрямку Україна вже має суттєвий прогрес. Як приклад експерт навів прийнятий закон про маркування органічної продукції. “Зараз у всьому світі відбувається бум споживання екологічно чистих продуктів. Наша країна має величезний потенціал у цій сфері, – зазначив гість студії. – Угода стала дуже ефективними рамками для впровадження норм європейського законодавства. Це дуже важливо, оскільки лише після впровадження правових стандартів ми зможемо синхронізуватися з Європейським Союзом “.

Також, на думку дипломата, істотні можливості реалізація Угоди відкрила для українського ІТ-сектору. “Мені б дуже хотілося – і як громадянину, і як представникові державної служби, щоб ми ще активніше й системніше впроваджували європейські норми, про які йдеться в Угоді, – підсумував Кулеба. – У документі закладено колосальний потенціал, що дає можливість поліпшуватися, рухатися й розвиватися. І ми вважаємо, що наступним кроком на цьому шляху має стати розгляд питання про членство України в Європейському Союзі“.

UATV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ