Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НАТО оцінює участь України в Програмі Building Integrity Programme як конструктивну та успішну

НАТО оцінює участь України в Програмі Building Integrity Programme як конструктивну та успішну, – Бенедікт Борель у Києві.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із керівницею Програми НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій Бенедікт Борель у Києві.

Зустріч відбулася у межах проведення експертами Програми в Україні третьої Самооцінки інституцій сектору безпеки і оборони України на предмет виявлення корупційних ризиків.

Сторони обговорили стан та перспективи реалізації Програми НАТО в Україні, поглиблення співпраці за низкою напрямів, зокрема, продовження освітніх програм із підготовки фахівців, відповідальних за організацію заходів із запобігання та виявлення корупції у секторі безпеки й оборони, опанування норм та принципів, а також реалізації політики Альянсу з цього питання в Україні.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що для України функціонування ефективних антикорупційних інституцій є принциповим питанням, яке, зокрема, є одним із пріоритетів Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік. Тому експертна оцінка НАТО щодо роботи антикорупційних органів та антикорупційних підрозділів безпекових та оборонних інституцій України є особливо цінною для нашої країни, додала вона.

Своєю чергою Бенедікт Борель зазначила, що сторона НАТО оцінює участь України в Ініціативі як конструктивну та успішну. «Ми зацікавлені продовжувати співпрацю з Україною, зокрема, і з новоствореними антикорупційними структурами, забезпечуючи належною оцінкою та рекомендаціями з боку експертів Альянсу», – наголосила Бенедікт Борель.

Довідково

Програма НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій (Building Integrity Programme) започаткована у листопаді 2007 року. Вона має на меті допомогти зацікавленим країнам запроваджувати в їхніх національних оборонних і безпекових інституціях ефективний, доброчесний та прозорий менеджмент, зміцнювати механізми запобігання і протидії корупції, удосконалювати систему управління фінансовими і матеріальними ресурсами. Україна офіційно приєдналася до Програми 21 травня 2008 року.

Самооцінка є інструментом НАТО щодо діагностики національних інституцій сектору безпеки й оборони держав-членів та партнерів НАТО і підготовки рекомендацій, які спрямовано на мінімізацію корупційних ризиків та розбудову ефективної і прозорої системи управління.

Самооцінка здійснюється у три етапи:

1. Опитування визначених структур сектору безпеки й оборони (опрацювання цими структурами відповідей до формалізованої анкети).

2. Узагальнення результатів опитувань під час інтерактивних зустрічей (Peer Review), які здійснюються міжнародними експертами Програми ВІ з представниками органів, що залучені до Самооцінки.

3. Опрацювання за результатами Самооцінки експертних висновків і рекомендацій, які, як правило, офіційно доводяться НАТО до керівництва відповідних національних структур, що пройшли Самооцінку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ