Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НАТО створює штаби в Балтії і Східній Європі

Штаби, створені в Литві, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії і Болгарії, будуть напряму підпорядковуватися главі сил союзників у Європі, - ЗМІ.

Військовий комітет НАТО схвалив заснування міжнародних штабів в Литві та ще в п'яти країнах Центральної і Східної Європи і надасть цю пропозицію міністрам оборони, повідомив командувач Збройними силами Литви, генерал-майор Йонас Вітаутас Жукас, передає BNS.

"Рішення позитивне. Ці штаби будуть засновуватися", - заявив генерал.

Штаб, який безпосередньо підпорядковується главі сил союзників у Європі, припускають заснувати у Вільнюсі, поруч з Об'єднаним штабом. Половину персоналу в ньому складуть литовці, іншу половину - міжнародні сили, повідомив Жукас.

Інші схожі штаби, за словами генерала, повинні бути засновані в Латвії, Естонії, Польщі, Румунії і Болгарії. Це збираються зробити в цьому році, зазначив він.

Заснування штабів на початку лютого повинні затвердити міністри оборони НАТО.

"Для Литви - хороші новини. Нам вдалося досягти того, що ми хотіли", - порадів Жукас.

Штаб буде "з'єднанням між національними силами, дислокованими в Литві силами НАТО і головним керівництвом НАТО в Європі".

За словами генерала, в дискусіях також затверджені плани по створенню сил дуже швидкого реагування і піднято питання про те, що НАТО має переглянути свою стратегію і оцінити нові загрози.

Раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг повідомив, що тимчасові сили німецьких, норвезьких і голландських військ були розгорнуті в Східній Європі, щоб відповісти на будь-яку можливу загрозу безпеці з боку сходу.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ