Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Нацбанк випускає монету з Гарнізонним храмом св. ап. Петра і Павла

фото - пресслужба НБУ
фото - пресслужба НБУ
фото - пресслужба НБУ
фото - пресслужба НБУ
1/2
Національний банк України з 1 грудня запроваджує в обіг пам'ятну монету "Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла" номіналом 5 гривень з нагоди десятиріччя відновлення його роботи.

Про це інформує пресслужба НБУ.

Повідомляється, що монета присвячена одній зі святинь та самобутніх “родзинок” міста – Гарнізонному храму святих апостолів Петра і Павла, побудованому на початку XVII ст. 

"Ця одягнена в барокові шати споруда, що прикрашає історичну частину міста Лева, – найбільший львівський храм, який пережив різні часи, у певні періоди історії виконував функції гарнізонної церкви міста, складу, книгосховища, а 2011 року знову відкрив двері для вірян. За час російсько-українського воєнного конфлікту на Сході України храм став не лише церквою, де моляться за українських воїнів і відспівують загиблих учасників ООС, а й музеєм і волонтерським центром", - йдеться у повідомленні.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, під яким напис УКРАЇНА; фрагмент інтер’єру центрального нефу, унизу на дзеркальному тлі номінал монети і рік карбування – 5/ГРИВЕНЬ/2021; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).

На реверсі монети зображено фасад будівлі храму, угорі ліворуч від якого – лев та напис ЛЬВІВ (під левом); написи: ГАРНІЗОННИЙ ХРАМ СВЯТИХ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА (півколом ліворуч).

Художники аверс: Фандікова Наталія, реверс:

Скульптори: Дем’яненко Володимир, Демяненко Анатолій

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ