Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Національна параолімпійська збірна команда України із зимових видів спорту тренуватиметься на Львівщині

Учора, 21 січня, у селі Верхнє Турківського району Львівської області було відкрито першу чергу Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України. На 188 гектарах землі розташовано затишний та абсолютно безбар’єрний готель для проживання спортсменів-параолімпійців, унікальні біатлонно-лижні траси, завдовжики 2,5 км, та інженерно-спортивні споруди й ангар для зберігання техніки для обслуговування лижних та гірських трас.

 

Наразі в Центрі працює біатлонно-лижна траса та один з готелів. До середини лютого завершать роботи над другим готелем, а уже наступного року у Центрі запрацюють гірськолижні спуски, адаптовані для осіб з обмеженими можливостями, та канатно-крісельна дорога. Також планується обладнати спортивний зал та медико-відновлювальний центр.

 

За словами президента Національного комітету спорту інвалідів України Валерія Сушкевича, місце для Центру обирали з-поміж трьох областей України: Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської. «Після довгих дебатів ми все ж зупинились на Львівській області, адже тут унікальне місце. Центр перебуває за 500 метрів до траси Київ-Ужгород, а до залізничної станції – всього 1,5 км., тобто тут розвинута транспортна інфраструктура, і будь-яка людина, навіть з особливими потребами, може без проблем сюди дістатися. Також ми зважали на досвіди попередніх років, адже сніг у цьому районі тримається достатньо довго», - додав він.

 

Після відкриття Центру розпочався навчально-тренувальний збір. Повний склад української параолімпійської збірної команди, учасниці Х зимових Параолімпійських ігор в Ванкувері, випробував засніжені лижні та біатлонні траси нового реабілітаційно-спортивного центру.

 

«Для українських параолімпійців такий центр був необхідним, адже спортсмени показують високий професійний рівень. Так в грудні 2009 року команда посіла перше місце на Кубку світу з біатлону, це знакова подія, адже перемога була здобута за 3 місяці до Х зимових Параолімпійських ігор, також торік українська команда посіла друге місце в Чемпіонаті світу з зимових видів спорту, а це свідчить про непогані шанси команди в Ванкувері», - зазначив Валерій Сушкевич. Також він розповів, що на сьогодні склад команди оновлено на 60%, так середній вік спортсмена 27,5 років. Українська параолімпійська збірна – це 19 спортсменів (8 жінок та 11 чоловіків) та 6 супроводжуючих спортсменів з 10 регіонів України.

 

Голова львівської обласної Ради Мирослав Сеник зазначив, що сьогодні ставлення до людей з особливими потребами помітно змінилось. Адже якщо в радянські часи такі люди були зачинені у своїх квартирах чи спеціалізованих закладах, то тепер у них є можливість реалізації, зокрема й у спорті. «Створення такого Центру – це не бізнесовий проект, який приноситиме кошти до бюджету, а створення умов для розвитку параолімпіців, а також і розвиток соціально-економічної інфраструктури в Турківському районі», - додав він.

 

Зазначимо, що у Центрі мають можливість відпочивати не лише спортсмени а й усі бажаючі. «Коли ми подавали проект і починали його реалізацію, нам повідомили, що у об’єктів повинна бути адреса, а так як ми ще відносимось до с. Верхнє, то значущим стало те, що перший корпус почав працювати за адресою вул. Рівних прав і можливостей1.Адже маємо надію, що разом із спортсменами відпочиватиме і молодь з усієї України», - наголосив Валерій Сушкевич.

 

Додамо, що перед змаганнями в Ванкувері українська збірна відвідає Францію, Німеччину та Італії.

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ