Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Національний банк України оприлюднив річний звіт за 2016 рік

Національний банк України оприлюднив головний інформаційний продукт року центрального банку – Річний звіт за 2016 рік, який відображає основні підсумки роботи регулятора за напрямами його діяльності, передає прес-служба НБУ.
Фото з Mind UA.

У звіті детально висвітлена інформація про всі аспекти діяльності Національного банку України – ухвалені рішення і прогнози, ключові функції, процеси реформування та трансформації. Також він містить аналіз зовнішніх та внутрішніх умов, що вплинули на прийняття рішень, отримані результати, Консолідовану фінансову звітність Національного банку України за 2016 рік та аудиторський висновок щодо неї.

Як зазначено у цьому документі, 2016 рік для Національного банку був роком масштабного впровадження реформ та змін, підґрунтя для яких закладалося роком раніше: "Зовнішні умови все ще залишаються несприятливими, кількість загальносвітових ризиків лише збільшується. Але при цьому економічні показники і тенденції, які ми бачимо у банківській системі, дають привід з оптимізмом дивитись у майбутнє".

Ключові досягнення Національного банку за 2016 рік:

стабілізовано макрофінансову ситуацію, закладено підвалини для зростання економіки та приведення до нормального стану основних економічних показників;

розбудовано нову монетарну політику;

відбулося поступове зниження облікової ставки – з 22% до 14% та зняття обмежень на валютному ринку;

зростання золотовалютних резервів Національного банку на 17%;

понад 98% банківської системи за активами пройшло стрес-тестування;

досягнуто майже 100-відсоткової прозорості банківської системи;

упроваджено нову систему оцінок фінансової стабільності та нагляду;

завершено процедуру діагностичного обстеження операцій пов’язаних із банками осіб;
банківський сектор демонструє поступову тенденцію до відновлення – на 01 січня 2017 року 63 банки отримали прибуток в обсязі 10.8 млрд грн;

відновлюється довіра до банківської системи;

банкноти гривні залишаються одними з найзахищеніших у світі;

розпочато проект Сashless economy;

популярність безготівкових платежів в Україні зростає;

запрацювала єдина система ідентифікації клієнтів банків для отримання адміністративних послуг від держави BankID;

національна платіжна система "Український платіжний простір" здійснила низку важливих перетворень, що сприяли її розвитку;

триває внутрішня трансформація Національного банку;

оновлено "дорожню карту реформ" – Комплексну програму розвитку фінансового сектору до 2020 року;

Національний банк України став першою державною інституцією, яка отримала визнання у сфері управління персоналом – HR-бренд 2016;

центральний банку вперше провів міжнародну дослідницьку конференцію та виступив приймаючою стороною засідання регіональних груп держав-членів Міжнародного валютного фонду та Світового банку (IMF-World bank Constituency meetings).

Креативна концепція дизайну Річного звіту за 2016 рік ґрунтується на художній інтерпретації банкнот української гривні, адже саме минулого року українська національна валюта відзначала свій 20-річний ювілей. У дизайні простежується подальше розкриття теми цінностей Національного банку, його місії та візії, оприлюднених у Річному звіті за 2015 рік.

Серед цьогорічних новацій – присвячення кожного розділу інформаційного документа окремій цінності, місії та візії, що розпочинається з обкладинки зі стилізованим зображенням (портретом) історичної постаті на певній банкноті. До кожного розділу дібрано цитату, яка розкриває суть окремого розділу Річного звіту Національного банку

Консолідована фінансова звітність Національного банку України за рік, що закінчився 31 грудня 2016 року за посиланням.

Довідка

Підготовка та поширення річного звіту є загальноприйнятою практикою центральних банків усіх країн світу. Консолідована фінансова звітність Національного банку є невід’ємною складовою річного звіту, її перевірку здійснює міжнародна аудиторська компанія "Делойт", яка входить до складу об’єднання "Делойт Туш Томацу Лімітед".

Річний звіт Національного банку України публікується з 1993 року.

На сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку розміщені річні звіти за 2001 – 2016 роки. На сьогодні центральний банк уже завершив оцифровування паперових версій річних звітів за попередні роки, починаючи з 1993 р. Їх цифрові копії розміщені на сторінках Офіційного інтернет-представництва НБУ.

Із 2014 року Національний банк підтримує загальносвітову тенденцію "озеленення" видань центральних банків, і поширює цей документ лише інтернет-каналами в електронному форматі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ